Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a csipet sót, alaposan átkeverem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn hozzáreszelem, az egészet gyors mozdulatokkal elmorzsolom. A tojást a pálinkával kis tálban elkeverem, majd hozzáadom a lisztes-vajad morzsához, és szintén gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nem kell sokat gyúrni, de fontos, hogy egyenletes legyen a tészta. Ha megvagyok, azonnal frissen tartó fóliába csomagolom, és fél órára beteszem a hűtőszekrénybe.
Amíg a tészta pihen, a pisztáciát megszabadítom a héjától, éles késsel gorombára vagdosom. A kandírozott cseresznyét szintén felaprítom, nagyjából 3-4 mm-es darabokra.
2 gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 170 fokra előmelegítem.
A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtom, és 4 cm átmérőjű kerek teli és lyukas kiszúró formával annyit szaggatok belőle, amennyit csak lehetséges – a maradék tésztát ismét összegyúrom, nyújtom, szaggatom. Fontos, hogy pontosan annyi kerek, mint amennyi lyukas közepű korong kerüljön az előzetesen sütőpapírral porított tepsire! Nekem ebből a mennyiségből 30-30 korongom kerekedett.
A tepsik tartalmát nagyjából 12-15 perc alatt világos-ropogósra sütöttem. A sütési idő a különböző teljesítményű sütőkben eltérő lehet, a lényeg, hogy ne égjen oda! A kis korongokat és karikákat rácsra helyeztem.
Amíg hűltek, az átszitált 10 dkg porcukrot sűrű krémmé kevertem a citromlével. Minden lyukas közepű karikát megkentem a mázzal, majd szórtam rájuk a pisztáciából és a cseresznyéből is bőségesen. Óvatosan visszahelyeztem a rácsra, és hagytam megszilárdulni. Nagyjából 10 perc alatt megköt annyira a máz, hogy már nem csúszkálnak a pisztácia- és cseresznyedarabok.
A díszítés nélküli korongok közepére 1-1 mokkáskanál házi sárgabaracklekvárt kanalaztam, és mindegyikre helyeztem egyet a lyukas karikából.
2025.02.12.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.