A pozsonyi kifli elkészítést az egyik töltetlék előkészítésével kezdjük: a vörös áfonyát meglocsoljuk 2 cl víz és 2 cl cseresznyepálinka keverékével, és félretesszük.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, amiből egy mokkáskanálnyit lecsípünk, valamint a sót.
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a mokkáskanálnyi cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt.
A szobahőmérsékletű vajat apró kockákra vágva a lisztes keverékhez adjuk, és a konyhai robotgép dagasztóbetétjével morzsa állagúra keverjük.
Ezt követően hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a már felfutott élesztőt a tejjel együtt. Legalább 5-7 percig dagasztjuk a géppel. Akkor készült el a tészta, ha szép fényes a felülete, és leválik az edény faláról. A tésztát tapadásmentes edénybe tesszük, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket: 5 dkg barna nádcukrot 1 dl vízzel felforralunk, gyakorlatilag szirupot készítünk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őrölt mandulát, a mandulakivonatot, valamint a szépen megpuhult áfonyát a pálinkás vízzel együtt. Az egészet elkeverjük, és először csak kevesebb zsemlemorzsát adunk hozzá, mert sok múlik a mandulaőrlemény szárazságán, és nem biztos, hogy szükség lesz a teljes mennyiségre. Néhány percre állni hagyjuk, majd keverés után, ha szükséges, hozzáadjuk a maradék zsemlemorzsát is. Közepes keménységű, jól formázható, de semmiképp sem folyékony töltelék elérése a cél.
Közben kivesszük a hűtőszekrényből a tésztát. Lisztezett felületen 9-10 azonos nagyságú darabra vágjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk, majd szépen egyesével oválisra nyújtjuk őket. (Nagyjából 12 cm hosszú és 6 cm széles tésztákkal dolgozunk.) A hosszanti rész szélére bő 1 evőkanálnyi tölteléket kanalazunk, majd feltekerjük. Patkó alakúra formázzuk, a végeit összecsippentjük.
Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, erre helyezzük a már kész patkókat. Mindegyik tetejét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és 10-15 percig hűvös helyen állni hagyjuk, hogy a felülete kissé megszáradjon. Ha ez megvan, ismét átkenjük tojásfehérjével, majd villával kissé megszurkáljuk.
Hideg sütőbe tesszük a tepsit, majd 175 fokon nagyjából 25-30 perc alatt aranylóra sütjük a pozsonyi kifliket. Rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 9-10 db 8-10 cm hosszú kifli lesz. A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.