Előkészítés: Kivajazzuk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Elkészítjük a kevert tésztát (ez lesz az alsó réteg): a lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a pálinkát, a vajat, és a kézi robotgéppel először alacsony, majd magas fokozaton simára keverjük. Cipóvá formázzuk, ráfektetjük a kapcsos tortaforma aljára, és akkora nyújtjuk, mint a forma. Villával többször megszurkáljuk, köré rakjuk a forma oldalát, és a sütőben kb. 12 percig sütjük. Sütés után levesszük a forma oldalát, és az alján hagyjuk kihűlni a tésztát. Közben a piskótatésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Beledolgozzuk a vaníliaaromát, az olajat és 1/8 l langyos vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a masszára szitáljuk, és óvatosan összekeverjük. Beleforgatjuk a tojáshabot, és két részre osztjuk. Az egyikbe belekeverjük a kakaót. A forma aljáról leborítjuk a tésztát, a formát elmossuk. Rákapcsoljuk az oldalát. A forma alját kibéleljük sütőpapírral. Közepére halmozunk váltakozva 2 evőkanál fehér és 2 evőkanál csokis masszát (amíg elfogynak). Mindig egymásra rakjuk a masszát! Nem simítjuk el, hanem óvatosan az asztalhoz ütögetjük a formát, hogy a tészta egyenletesen szétfolyjon a formában. A sütőben 55 percig sütjük (tűpróba!). Késsel körbevágjuk a tortát, rácsra borítjuk, és kihűtjük. Vízszintesen kettévágjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, hideg tálcára simítjuk, és hagyjuk megdermedni. A töltelékhez a tejszínt a tojáslikőrrel, a vaníliás cukorral, a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Az alsó kevert tésztalapot tálcára fektetjük, és megkenjük a lekvárral. Ráfektetjük az alsó piskótalapot, kissé megnyomkodjuk, és megkenjük tojáslikőrrel. Rásimítjuk a töltelék felét, ráfektetjük a felső piskótalapot, és kissé rányomkodjuk. A tortát bevonjuk a maradék krémmel. A tortabevonó csokoládéból éles késsel forgácsot készítünk, és a torta oldalára nyomkodjuk. A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük, és nagy habrózsákat nyomunk belőle a torta tetejére. Középükbe kis mélyedést nyomunk. Közvetlenül a tálalás előtt a mélyedésekbe tojáslikőrt cseppentünk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 649 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.