Elkészítés: A tejszínt, a vajat és a sót összeforraljuk. A tűzről levesszük. Egy vastag falú edényben összeöntjük a cukrot, a mézet és a vizet. Közepes lángon összeolvasztjuk, közben nem szükséges kevergetni, így szépen látjuk a cukor olvadását, karamellizálódását. Várjuk meg, amíg elkezd gyöngyözni a teteje, majd habzani kezd és sötét karamell színt kap. Ha van otthon cukorhőmérőnk, célszerű alkalmazni, kb. 160 fokot kell elérnie a cukornak, akkor megfelelő az állaga.
A tűzről ekkor húzzuk le, és óvatosan csurgassuk hozzá a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett. Amikor szép simára kevertük, tegyük vissza közepes lángra, és további 12-15 percig főzzük. Ismét elővehetjük a cukorhőmérőt és meggyőződhetünk a hőmérsékletről, 120 fok az ideális, ekkor már a kevegetéshez használt kanál felületén könnyen dermed a karamell, ez jelzi, hogy elkészültünk.
Az elkészült tejkaramellát egy 20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe vagy tálcára öntjük. Hűvös helyre tesszük dermedni, de semmiképp sem hűtőbe vagy fagyasztóba, mert ott nagyon könnyen benedvesedik. Célszerű 1 éjszakát hagyni dermedni, ez idő alatt kidermed, puha, de éles késsel könnyen darabolható állagot kapunk.
Celofánba csomagolhatjuk egyenként a karamellkockákat, vagy hurkapálcára szúrva gyerekeknek is készíthetünk nyalókát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.