Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Spenótfőzelék töltelék feltéttel recept
recept
Mester

Spenótfőzelék töltelék feltéttel

60 perc
0 adag
Átlagos
5
2010. 10. 27.

Elkészítés

Elkészítés: Magára ölt a szívecskés kiskötényt, és mély levegőt véve előkészít: apróra csipked a kifliket, külön-külön tálba a 6+1-et, elosztva reájuk zúdít az összes tejet, belenyomkod, félretesz.

Begémberedett ujjacskákat megtornáztat, a kényelmes, 3 l-es piros lábasba bele az 5 dkg margarin, felolvaszt, bele a liszt, finoman megpirít, félretesz.

Ha megáztak a szétrongyolt kiflik, tiszta kis kezével óvatost kinyomkod, külön-külön félretesz. Felforrósít a rántást, bele a medvehagyma, kevergetve párol kb 5 percig. Apránként, szorgosan keverve bele a tej (kifli nélkül), csomómentesre, ha kérhetném - és ha sikerül. Beletör a fokhagymusokat, megszór 1 csapott teáskanál borssal.

Levetkőztet a spenótokat, bele a lábasba, tetejére 1 evőkanál só (elősegíti az olvadást), lángelosztón, takaréklángon, fedő alatt, időnként kevergetve felengedtet.

Míg olvadoznak, apróra vág a zöldségzöldet, és picur lábaskában gyorsan megfuttat az 1 dkg margarinon, félretesz.

Lehéjaz a tojásokat, a sárgákat villával összetör és bele a 6 kiflis tálba, alaposan összekever. A fehérjéket ügyesen forgatva hosszában és keresztben is elapróztat a tojásszeletelő apparáttal, megy a sárga után. Bele a félretett zöldségzöldje, az aprózott szalámi, só, bors, bőven a majoranna, összekever, félre, ismerkedjenek az ízek.

Az egyneművé vált főzelékbe bele az 1 kiflis sűrítés, felforral és ámulva tekint a kipöfögött plöttyök pályaívére. Takarék, kóstol, utánízesít, kész (na végre!).

Némi takarítást követően elő a sokkiflis egyveleg, átkever, ha nagyon száraz (külön darabokban hajlamos klikkeskedni), 1-1,5 evőkanál tejföllel lágyíthat (óvatosan, mert a végeredmény is lágyabb lesz), meóz, utánízesít. Akkor jó, ha csak egy cseppet érez sótlannak, mert a szalámi majd orvul kiengedi a sótartalmát. Bátran, ízlés szerint beleenged némi pistikét, átkever.

Téglalap alakú, fedeles jénai sütőedényt (nekem 27x15-ös) kimargarinoz, kizsemlemorzsáz, bele a massza, elegyenget, a tetejét bevon tejföllel. Rá a tetőt, be a sütőbe, begyújt, kb. 190-200 fokon megsütöget. Akkor jó, ha az oldala szép barnapirosra sült, és el óhajt válni az edény falától, a tetején a tejföl márványmintát öltött, és kissé megszínesítette a szalámi zsírja. Aljára vigyázni, ne égjen meg.

Ha kész, gázt le, a tál tetejét leemel (de nem égeti meg az ujjacskáját, mint pl. én), a sütő ajtaját kissé kinyit, néhány perc pihi neki, frissen- lágyan nagy szedőkanállal, kihűlve szeletelhető is. Lehet teríteni.

Megjegyzés
Nem olyan vészes, mint amilyennek tán tűnik. A végeredmény egy, a máshol kajáltaknál sűrűbb, nem sápadtkafehérkés, hanem sötétzöld, valóban spenótízű (+ fokhagymus) főzelék, amit kizárólag ebben a variban vagyok hajlandó megalkotni, körön belül nagy sikerrel. A feltét szülei részben egy töltött tojás reci, részben pedig a töltött húsok tölteléke, szokás szerint összevegyítve, átköltve. Más, karakteresebb ízű főzelékekhez is bevált, nagyon szeretjük. A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Aszalt paradicsomos káposztafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Aszalt paradicsomos káposztafőzelék

50 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Vidék íze szerző profilképe

Vidék íze

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.