Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék töltelék feltéttel recept
recept
Mester

Spenótfőzelék töltelék feltéttel

60 perc
0 adag
Átlagos
5
2010. 10. 27.

Elkészítés

Elkészítés: Magára ölt a szívecskés kiskötényt, és mély levegőt véve előkészít: apróra csipked a kifliket, külön-külön tálba a 6+1-et, elosztva reájuk zúdít az összes tejet, belenyomkod, félretesz.

Begémberedett ujjacskákat megtornáztat, a kényelmes, 3 l-es piros lábasba bele az 5 dkg margarin, felolvaszt, bele a liszt, finoman megpirít, félretesz.

Ha megáztak a szétrongyolt kiflik, tiszta kis kezével óvatost kinyomkod, külön-külön félretesz. Felforrósít a rántást, bele a medvehagyma, kevergetve párol kb 5 percig. Apránként, szorgosan keverve bele a tej (kifli nélkül), csomómentesre, ha kérhetném - és ha sikerül. Beletör a fokhagymusokat, megszór 1 csapott teáskanál borssal.

Levetkőztet a spenótokat, bele a lábasba, tetejére 1 evőkanál só (elősegíti az olvadást), lángelosztón, takaréklángon, fedő alatt, időnként kevergetve felengedtet.

Míg olvadoznak, apróra vág a zöldségzöldet, és picur lábaskában gyorsan megfuttat az 1 dkg margarinon, félretesz.

Lehéjaz a tojásokat, a sárgákat villával összetör és bele a 6 kiflis tálba, alaposan összekever. A fehérjéket ügyesen forgatva hosszában és keresztben is elapróztat a tojásszeletelő apparáttal, megy a sárga után. Bele a félretett zöldségzöldje, az aprózott szalámi, só, bors, bőven a majoranna, összekever, félre, ismerkedjenek az ízek.

Az egyneművé vált főzelékbe bele az 1 kiflis sűrítés, felforral és ámulva tekint a kipöfögött plöttyök pályaívére. Takarék, kóstol, utánízesít, kész (na végre!).

Némi takarítást követően elő a sokkiflis egyveleg, átkever, ha nagyon száraz (külön darabokban hajlamos klikkeskedni), 1-1,5 evőkanál tejföllel lágyíthat (óvatosan, mert a végeredmény is lágyabb lesz), meóz, utánízesít. Akkor jó, ha csak egy cseppet érez sótlannak, mert a szalámi majd orvul kiengedi a sótartalmát. Bátran, ízlés szerint beleenged némi pistikét, átkever.

Téglalap alakú, fedeles jénai sütőedényt (nekem 27x15-ös) kimargarinoz, kizsemlemorzsáz, bele a massza, elegyenget, a tetejét bevon tejföllel. Rá a tetőt, be a sütőbe, begyújt, kb. 190-200 fokon megsütöget. Akkor jó, ha az oldala szép barnapirosra sült, és el óhajt válni az edény falától, a tetején a tejföl márványmintát öltött, és kissé megszínesítette a szalámi zsírja. Aljára vigyázni, ne égjen meg.

Ha kész, gázt le, a tál tetejét leemel (de nem égeti meg az ujjacskáját, mint pl. én), a sütő ajtaját kissé kinyit, néhány perc pihi neki, frissen- lágyan nagy szedőkanállal, kihűlve szeletelhető is. Lehet teríteni.

Megjegyzés
Nem olyan vészes, mint amilyennek tán tűnik. A végeredmény egy, a máshol kajáltaknál sűrűbb, nem sápadtkafehérkés, hanem sötétzöld, valóban spenótízű (+ fokhagymus) főzelék, amit kizárólag ebben a variban vagyok hajlandó megalkotni, körön belül nagy sikerrel. A feltét szülei részben egy töltött tojás reci, részben pedig a töltött húsok tölteléke, szokás szerint összevegyítve, átköltve. Más, karakteresebb ízű főzelékekhez is bevált, nagyon szeretjük. A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.