Elkészítés: A tejből és a darából a vaníliás cukrokkal, az ízlés szerint adagolt édesítővel, 1-2 kupaknyi alkohollal hideg vízzel kiöblített, lehetőleg nyéllel ellátott tejesláboskában lelkesen megfőz egy átlagos, sűrűbb tejbedarát. Kóstol, utánaízesít, ha kell, a szesz aromája legalább cseppet érződjön benne. Fülöncsíp egy vonakodó tepsit, hideg vízzel kiöblít (pár csepp maradjon az alján), és hogy ne cidrizzen szegény, beleönt a forró tejbepapit. A tetejét megpróbál viszonylag egyenesre simogatni, egy utolsó bíztató pillantást vet rá, majd hűlni hagy (hideg vízfürdő, konyhakő, stb).
Ez idő alatt, kevésbé lelkesen elmosogat, előkészít a tortazselét és a használati utasítás szerinti hozzávalókat, közben távol tart a tepsitől a kanálkával felfegyverzett családtagokat (mire mindegyik többször végigmeózná, ippeg pont elfogyna). Amikor már nem gőzölög túlságosan a dara, a használati ukáz szerint elkészít a
zselét, evőkanál segítségével megpróbál viszonylag egyenletesen elosztani a darán, majd be az egészet a hűtőbe. 1,5-2 óra múltán megtekint, ha a zselé megkeményedett rajta, a tepsiben négyzetre, téglalapra, rombuszra, stb. vág (a késre elvileg már nem ragadhat), tortalapáttal kiemel (egyszerre) egyet, és minőségellenőriz.
Variációk:
- A tejbedarába megmosott mazsolát, apróra vágott szárított gyümölcsöt (különös tekintettel a vörösáfonyára) főz.
- A felforrt tejbe 5 dkg darálatlan mákot főz, amikor közepesen puha, akkor megy bele a dara. A mák kissé süríteni fogja, nem árt neki, viszont nagyon látványos lesz majd szeletelve.
- A majdnem kész darába friss gyümölcsöt kockáz, kissé összefőz. Ha nagyon hígítaná, 1 csapott evőkanál búzadarát még utánaenged (spec. ezt művelte velem a sárgabarack).
- A dara tetejét zselézés előtt ki lehet (sőt ajánlatos) rakni friss, óvatosan megmegmosott és tésztaszűrőben kissé leszikkasztott gyümölccsel (a málna vagy a szeletelt sárgabarack de jó...), ez esetben a zselével először a gyümölcsöket önt nyakon evőkanál segítségével, majd a közöket terít be.
- A tortazselé víz helyett kiváló gyümölcslével (a sárgabaracklével fenomenális ), a 100 %-os narancslével vigyázni, mert enyhén kesernyés mellékíze lehet, ami megmarad.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.