Elkészítés: A vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel. A kétféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást és egy kevés ecetes vizet. Ezután gyúrjuk össze úgy, hogy könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kapjunk, a maradék ecetes vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehetséges hogy nem kell bele az összes.
A lekenéshez olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ezután hűtsük ki, hogy éppen csak langyos maradjon, és könnyen kenhető legyen.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a zsíros-lisztes keveréket. Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.
A túrós töltelékhez a túrót keverjük össze ízlés szerint porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd osszuk el kétfelé.
A meggyes-mákos töltelékhez én a meggyet előző nap kimagoztam, lecukroztam, majd alaposan lecsepegtettem, mielőtt a tésztába tettem. A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze ízlés szerint porcukorral.
A hűtőből kivett tésztát vágjuk 4 egyenlő részre, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire csak lehetséges, kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával (az édes morzsához babapiskótát vagy kekszet daráljunk le). Ezután az édes morzsára kanalazzuk rá a túrót, és a tészta két szélét hajtsuk rá, majd tekerjük fel. A másik tésztával is így járjunk el, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb a 2 megtöltött rudat.
A másik 2 tésztalapot szórjuk meg a cukros mákkal, majd a meggyel, ezt pedig a vaníliás cukorral, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, és tekerjük fel. Helyezzük szintén a tepsire egymástól kicsit távolabb a megtöltött rudakat, majd olvasztott zsírral kenjük le mindegyiket.
Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.