Elkészítés: A kenyeret felaprítom, egy kisebb edényben megmelegítem a tejet, amivel meglocsolom a kenyérdarabkákat. Amíg puhulnak, a salottát felaprítom, a szárított vargányát áztatás nélkül szinte porrá zúzom, a csiperkét nagylyukú reszelőn lereszelem.
2 teáskanál olívaolajat serpenyőben felforrósítok, erre dobom a hagymát, amit üvegesre pirítok, majd hozzáadom a kétféle gombát. Sózom, borsozom, hozzáadom a szárított zöldfűszereket. Erős tűzön 3-4 perc alatt összepirítom az edény tartalmát.
Egy kis tálban felverem a tojást, hozzáadom az előkészített kenyérdarabkákhoz, majd a gombákat és a burgonyakeményítőt is belekeverem. Az ekkor még igen lágy masszát 30 percet állni hagyom.
Fazékban 1 teáskanál sóval legalább 1½ liter vizet felforralok. A gombócalapból nedves kézzel 2,5 cm átmérőjű gombócokat formálok – ha túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsát lehet hozzáadni.
A gombócokat a forrásban lévő vízbe adagolom, ha szépen megnőttek és feljöttek a víz felszínére, még további 3-4 percet főzöm, hogy mindenütt tökéletesek legyenek.
A gombócokat leszűröm, és azon melegében könnyen olvadó sajttal megszórva, tejföllel vagy hamis vadas mártással kínálom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.