Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Wellington pulyka Jamie Oliver receptje alapján recept
recept
Rafinált

Wellington pulyka Jamie Oliver receptje alapján

120 perc
0 adag
Költséges
2015. 01. 11.

Elkészítés

Elkészítés: Helyezzük a pulykamellet a vágódeszkára. Óvatosan nyissuk fel a mellizom találkozásánál, így a hús egyfajta keretet ad majd a tölteléknek. Fűszerezzük be jól a kakukkfű és a rozmaring felével, sóval, borssal, és kicsit locsoljuk meg olívaolajjal. Egyenletesen kenjük be áfonyadzsemmel, nyomkodjuk bele a résekbe. Eztán nyomjuk össze a pulykamellet, csavarjuk fel, majd tűzzük össze hústűvel. Tegyük a tepsibe, fűszerezzük be kívülről a maradék kakukkfűvel, sóval, borssal, és spricceljünk rá olívaolajat. Dörzsöljük be alaposan, csomagoljuk be alufóliába, és grillezzük 60-70 percig 180 fokos sütőben, vagy amíg át nem sül rendesen.

Eközben tegyük a gomba egy részét felforralt vízbe. 5 perc után kavarjuk meg egy villával, hogy a gomba megtisztuljon. A bacont kis olívaolajon 5-10 percig süssük, amíg csodálatos aranybarna és ropogós nem lesz. Ehhez adjuk a rozmaringot, majd 30 másodperc után szedjük ki a serpenyőből, majd tegyük a már tiszta gombát a rozmaringos bacon zsiradékjához egy pici vízzel, és pároljuk 10-15 percig, amíg a gomba aranylóan barna, puha és karamellizált nem lesz a szélein.

A szafthoz vágjuk ketté a pulyka alsócombot, finoman irdaljuk be. Tegyük a serpenyőbe együtt a répával, a hagymával és a póréhagymával. Kavarjuk hozzá a lisztet, sót, borsot és 2 liter forró vizet. Adjunk hozzá 1 púpozott kanál áfonyalekvárt, balzsamecetet és rozmaringot. Hevítsük az egészet forrásig, majd hagyjuk alacsony hőmérsékleten párolódni úgy 2 órát, vagy amíg össze nem sűrűsödik a szósz. Szűrjük át az egészet, tálalás előtt majd még melegítsük.

A gomba másik felét vajon pároljuk meg, kapjon egy kis mázat a vajtól, majd egy aprítóval addig vágjuk, amíg laza, de sűrű állagot el nem érünk, majd hagyjuk kihűlni. Amint a töltelék és a pulyka kihűlt, folytathatjuk a Wellington résszel.

Lisztezzük be a gyúródeszkát vagy asztalt, és nyújtsuk ki a leveles tésztákat, az egyik az alap lesz, a másikkal borítjuk majd be, ezért a tetejének nagyobbnak kell lennie. A tepsire tegyünk sütőpapírt, lisztezzük meg, és tegyük rá a kisebb méretű levelestésztát. Halmozzuk a gombás töltelék felét a tészta közepére, kb. olyan alapméretben, mint a pulykamell. Kivehetjük a pulykából a tűket-fogpiszkálókat (amivel megtűztük), majd helyezzük a gombás töltelék tetejére. A pulykát beborítjuk a maradék töltelékkel, majd a rozmaringos baconnel, a felvert tojással pedig kenjük be a tészta szélét. Tegyük a hús tetejére a tésztát, gyengéden nyomkodjuk össze a tésztaszéleket. Az egészet kenjük be tojással.

Hagyjuk egy éjszakát a hűtőben, majd 180 fokos sütőben kb. 50-60 percig süssük, vagy amíg aranylóan barna nem lesz. Tálalás előtt kb. 10 percig hagyjuk hűlni.

Tálaláskor kb. 2,5 cm-es szeleteket vágjunk, majd öntsük nyakon a szósszal.

Megjegyzés
Utólag nem venném ketté a gombás töltelék elkészítését, csak a rozmaringos-baconös változatát csinálnám. A receptet és a fotót Soltady küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss receptek

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.