Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Praktikus

A pulton tárolod a vajat? 3 aranyszabály, amit muszáj szem előtt tartani, ha nem akarod, hogy tönkremenjen!

Hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk a vajat? Ez a kérdés állandó vita tárgya, pedig az igazság az, hogy a vaj teljes biztonságban van szobahőmérsékleten is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására - annak ellenére, hogy tejtermék. Persze, vannak aranyszabályok, amiket érdemes szem előtt tartani!

Kezdjük azzal, hogy aki berzenkedik attól, hogy szomabőmérsékleten tartson egy tejterméket, annak is teljesen igaza van, hiszen 20-23 fok, egy teljes napig már sok lehet a tejnek, tejszínnek, tejfölnek - nem úgy a vajnak! A vaj, ugyanis, 80 százalékban zsírból áll, sokkal alacsonyabb a víztartalma, mint más tejtermékeknek, így azoknál sokkal kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására, és a konyhapulton tárolva is legalább 1 hét - sőt, sós vaj esetében, akár kettő is lehet - a szavatossága. A teljes biztonsághoz azonban nem árt szem előtt tartani az alábbi 3 alapszabályt.

A vajnak tökéletes helye van a konyhapulton is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására  (Fotó: Shutterstock)
A vajnak tökéletes helye van a konyhapulton is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására (Fotó: Shutterstock)


1. Válassz megfelelő vajtartót!

A fény és a levegő: ez a két fő oka annak, ha a vaj megromlik, ezért az első és legfontosabb lépés egy jól záródó vajtartó, ami minkettőt távol tartja tőle. Az eredeti csomagolás, vagy a lefolpackozott tányér sem mondható ideálisnak. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott eszközök, készülhetnek fémből, kerámiából vagy műanyagból, a lényeg, hogy olyat válasszunk, ami ezt a két veszélyes elemet kizárja.

2. túl meleg van a konyhában

Nyáron egyszerűen túl meleg lehet a konyhád ahhoz, hogy a vajat kint hagyd a pulton. Ha a konyhádban a hőmérséklet folyamatosan 25 fok felett mozog, akkor jobban jársz, ha a vajat a hűtőben tárolod.

3. Egyszerre túl sokat tartunk kint

A legbiztosabb persze, ha a vajat csak egy-két napig tartjuk szobahőmérsékleten, de ha a fent felsorolt megfelelő körülmények között tároljuk, akár egy hétig is friss maradhat. A lényeg tehát, hogy ne hagyjunk ki többet, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt el is fogy.

+1 Tipp: teszteld, mielőtt eszel belőle!

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a vajunk fogyasztható-e, egyszerűen szagoljuk meg. Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és - ha hajlandóak vagyunk megkóstolni, akkor - az íze kellemetlenül savanykás. Ilyenkor jobb, ha azonnal megszabadulunk tőle!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.