Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Praktikus

Így tárold a főtt tésztát, hogy sokáig elálljon - 5 tuti tipp!

Az olasz tészták főzésének titkai
A tészta az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, de ha egyszerre túl sokat főzünk belőle, hamar kiszárad, megkeményedik, és végül minden igyekezetünk ellenére a kukában végzi. Ilyenkor jól jön, ha van néhány trükk a tarsolyunkban, amivel megmenthetjük a maradék főtt tésztát.

1. Hűtsük le a maradék tésztát

A frissen főtt tészta tárolásának egyik legpraktikusabb módja, ha hűtőbe tesszük. Fontos, hogy az étel legalább langyosra hűljön, mielőtt oda kerül, ám két óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani, mivel a minőségromlást okozó baktériumok száma hamar megduplázódik. A kellő körültekintéssel lehűtött főtt tészta, légmentes dobozban, akár 3-5 napig is eláll.

A megfelelően elkészített és lefagyasztott tészta 3-6 hónapig is eláll a mélyhűtőben (Fotó: Shutterstock)
A megfelelően elkészített és lefagyasztott tészta 3-6 hónapig is eláll a mélyhűtőben (Fotó: Shutterstock)

 

2. Tésztát fagyasztani? miért ne!

Akár saját kezűleg gyúrtuk, nyújtottuk és szaggattuk, akár készen vettük, a frissen főtt tésztát nyugodtan le is fagyaszthatjuk. Előtte érdemes átforgatni egy kevés olívaolajon, vagy olvasztott vajjal összekeverni, ezután műanyag fóliába csomagolni, és így betenni egy légmentesen záródó edénybe vagy dobozba. A fagyasztott tészta három-hat hónapig is eláll minőségromlás nélkül.

3. tárolás - csakis légmentesen!

Fontos, hogy tésztánkat kizárólag légmentesen zárható tárolóba tegyük, amire a legjobb - és leginkább helytakarékos - megoldás a tasakos vákuumcsomagolás, és a négyszögletű doboz, ami megkönnyíti az ételek elhelyezését.

4. tökéletes főtt tészta - egyszerű tárolás

A fagyasztott tészta minőségét nagymértékben meghatározza, hogyan készítettük el. Ha tésztánkat bő vízben főzzük, gyakran kevergetjük és nem öntünk hozzá olajat, csak miután leöntjük róla a vizet, soha többé nem ragad össze, ami a tárolást is megkönnyíti!

Ha megfelelően főztük ki a tésztát, az a a maradék tárolását is megkönnyíti (Fotó: Shutterstock)
Ha megfelelően főztük ki a tésztát, az a a maradék tárolását is megkönnyíti (Fotó: Shutterstock)

5. Így olvasszuk ki felhasználás előtt

Felhasználás előtt fagyasztott tésztánkat helyezzük át dobozzal együtt a hűtőbe, ne várjuk meg, amíg szobahőmérsékleten teljesen kiolvad! Közvetlenül felhasználás előtt forrázzuk le egy lábas forró vízzel, de már ne főzzük újra! FONTOS: félig kiolvadt ételt tilos visszafagyasztani!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.