Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
Babgulyás
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
Vadas marha
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos
Praktikus

Így tárold a főtt tésztát, hogy sokáig elálljon - 5 tuti tipp!

Az olasz tészták főzésének titkai
A tészta az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, de ha egyszerre túl sokat főzünk belőle, hamar kiszárad, megkeményedik, és végül minden igyekezetünk ellenére a kukában végzi. Ilyenkor jól jön, ha van néhány trükk a tarsolyunkban, amivel megmenthetjük a maradék főtt tésztát.

1. Hűtsük le a maradék tésztát

A frissen főtt tészta tárolásának egyik legpraktikusabb módja, ha hűtőbe tesszük. Fontos, hogy az étel legalább langyosra hűljön, mielőtt oda kerül, ám két óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani, mivel a minőségromlást okozó baktériumok száma hamar megduplázódik. A kellő körültekintéssel lehűtött főtt tészta, légmentes dobozban, akár 3-5 napig is eláll.

A megfelelően elkészített és lefagyasztott tészta 3-6 hónapig is eláll a mélyhűtőben (Fotó: Shutterstock)
A megfelelően elkészített és lefagyasztott tészta 3-6 hónapig is eláll a mélyhűtőben (Fotó: Shutterstock)

 

2. Tésztát fagyasztani? miért ne!

Akár saját kezűleg gyúrtuk, nyújtottuk és szaggattuk, akár készen vettük, a frissen főtt tésztát nyugodtan le is fagyaszthatjuk. Előtte érdemes átforgatni egy kevés olívaolajon, vagy olvasztott vajjal összekeverni, ezután műanyag fóliába csomagolni, és így betenni egy légmentesen záródó edénybe vagy dobozba. A fagyasztott tészta három-hat hónapig is eláll minőségromlás nélkül.

3. tárolás - csakis légmentesen!

Fontos, hogy tésztánkat kizárólag légmentesen zárható tárolóba tegyük, amire a legjobb - és leginkább helytakarékos - megoldás a tasakos vákuumcsomagolás, és a négyszögletű doboz, ami megkönnyíti az ételek elhelyezését.

4. tökéletes főtt tészta - egyszerű tárolás

A fagyasztott tészta minőségét nagymértékben meghatározza, hogyan készítettük el. Ha tésztánkat bő vízben főzzük, gyakran kevergetjük és nem öntünk hozzá olajat, csak miután leöntjük róla a vizet, soha többé nem ragad össze, ami a tárolást is megkönnyíti!

Ha megfelelően főztük ki a tésztát, az a a maradék tárolását is megkönnyíti (Fotó: Shutterstock)
Ha megfelelően főztük ki a tésztát, az a a maradék tárolását is megkönnyíti (Fotó: Shutterstock)

5. Így olvasszuk ki felhasználás előtt

Felhasználás előtt fagyasztott tésztánkat helyezzük át dobozzal együtt a hűtőbe, ne várjuk meg, amíg szobahőmérsékleten teljesen kiolvad! Közvetlenül felhasználás előtt forrázzuk le egy lábas forró vízzel, de már ne főzzük újra! FONTOS: félig kiolvadt ételt tilos visszafagyasztani!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.