Az olaszok által előszeretettel fogyasztott rizssaláta tökéletes megolás lehet hó végén, ráadásul ha ügyesen továbbgondoljuk és alakítgatjuk az alap salátánkat, akkor a rizssaláta egész nyáron elkísérhet bennünket.
A rizssaláta nem kifejezetten főétkezés mellé kínált tétel, inkább afféle könnyű ebéd, egyszerű, gyors, de viszonylag tartalmas vacsora, ahol a rizs ugyan fontos szerephez jut, de nem csak ő aratja le a babérokat.
A rizssaláta alapja értelemszerűen a főtt/párolt rizs. A salátához legjobb, ha kevésbé tapadós, pergő szemű riszt használunk, amely jól eloszlik a hozzá adott anyagok között, nem ül meg szétválaszthatatlan csomókban. Az olasz rizssalátában a legtöbb esetben található valamilyen hús vagy hal, többféle zöldség kerül bele, s az egészet egy izgalmas, ecettel vagy citromlével finoman savanyított salátaöntet egészíti ki.
A rizssalátánkban azonban bármi kerülhet, ha egyszer ráéreztünk az ételben rejlő egyensúlyra, onnantól kezdve könnyedén tudunk vele bánni. A főtt rizs alapra szerkeszthetünk tonhalas, szardíniás, füstölt lazacos, előző napi grillezésből maradt hideg pisztráng/durbincs/kecsege filével készített salátát. Ugyanígy a sült csirkéből megmaradt hús is jó helyen van ebben az ételben.
A felhasznált zöldségek körét szintén a hűtő, a kamra és a hiperszuperek kínálata alapján állíthatjuk össze, a salátánkba kerülhet például főtt kukorica, zöldborsó, párolt gomba, kapribogyó, olajbogyó, gyöngyhagyma, sonkahagyma, rukkola, bébispenót, madársaláta vagy akár tépett jégsaláta, esetleg római saláta.
A salátát nem csak olíva olajjal, tökmagolajjal, szőlőmagolajjal tehetjük izgalmassá, ez az étel kevés majonézzel összeforgatva is nyugodtan elkészíthető. A fűszerezése rendkívül egyszerű, hiszen friss zöld fűszerekkel (kaporral, kakukkfűvel, petrezselyemmel, oregánóval, rozmaringgal), kevés sóval, frissen őrölt borssal, rózsaborssal, csipetnyi csípős cayenne borssal vagy chilivel is vihetünk bele lendületet.
Az sem szentírás, hogy rizzsel készítsük el a salátánkat, ezt az alapanyagot nyugodtan kiválthatjuk vagy elkeverhetjük főtt/párolt vadrizzsel, burizzsel, kuszkusszal, bulgurral, quinoával vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő chia maggal is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.