Az édességet jól elkészíteni egyszerű, csupán némi odafigyelést és sok-sok kevergetést igényel, a végeredmény azonban meghálálja a befektetett munkát! Ha pedig még a magyarnál is selymesebb, pudingszerűbb változatra vágysz, próbáld ki az „arroz con leche-t”, a spanyol verziót!
Elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a magyar rokonáé, de az alapanyagokra muszáj odafigyelni! Nem mindegy a rizsválasztás! Kizárólag akkor fogjunk hozzá, ha van magas keményítőtartalmú, kerek szemű, ha egy mód van rá, rizottó rizsünk. Fontos még, hogy ne tej és víz keverékével dolgozzunk, mint a magyar változatnál, hanem kizárólag magas zsírtartalmú tejjel. Jó tudni, hogy ez a rizsfajta rengeteg tejet felvesz, így kevesebb rizzsel és több tejjel induljunk neki a főzésnek, mint amire elsőre gondolnánk.
Emellett viszonylag hosszú főzési időre, 30-35 percre készüljünk, ami alatt fontos a rizst időnként megkeverni, hogy ne égjen oda. Amikor a dolog már „alakul”, néha kóstoljuk meg, hogy átpuhultak-e a rizsszemek. A cukrot a főzés vége fele adjuk hozzá, így kevésbé éghet oda a desszert, és az adagolásnál vegyük figyelembe, hogy hidegen mindent kevésbé érzünk édesnek így egy hangyányival több cukrot tegyünk bele, mint amilyen édesre a végeredményt szeretnénk.
Az arroz con leche 2-3 napig eltartható a hűtőszekrényben és remek megoldás akkor is, ha nagy vendégseregnek szeretnénk valamilyen édességgel kedveskedni.
Hozzávalók:
10 dkg jó minőségű rizottó rizs
1 l teljes tej (lehet, hogy többet is felvesz)
10 dkg cukor (kóstolgass, nem mindenki egyformán édesszájú!)
1 rúd vanília
2 egész rúd fahéj
1/2 db narancs héja (lehet citrom is)
1 csipet só
őrölt fahéj (a tálaláshoz)
Elkészítése:
Tedd a rizst a fahéjjal, a sóval, a fél narancs vagy citrom vékonyan meghámozott héjával, a vanília kikapart belsejével és a vanília héjával egy vastag fenekű lábasba.
Önts hozzá kb. 1/2 liter tejet és forrald fel lassú tűzön.
Kavargasd, és amikor már magába szívta a tej nagy részét, öntsd hozzá fokozatosan a maradékot. Ha a kalóriák nem számítanak, helyettesítheted a tej egy részét (max. 20%) tejszínnel. A tejberizs állaga akkor jó, ha olyan, mint egy rizses puding vagy egy jó rizottó. Simán lehet, hogy fog kelleni még tej!
Ha érzed, hogy a rizs puha, de belül még van tartása, add hozzá a cukrot. Nem mindenki szereti egyformán édesen a desszerteket, így kóstolj! Akkor jó, ha egy icipicit édesebb, mint amit szeretsz, mert hidegen tompulnak az ízek.
Hűtsd ki teljesen, vedd ki a vaníliát, a fahéjat és narancshéjat. Pohárkákban, fahéjjal megszórva tálald.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.