Fejes és lila káposzta: a fejet a külső levelek eltávolítása után vágd félbe, majd negyedekre. V alakban metszd ki a torzsáját, végül késsel metéld vékony csíkokra. Az aprítógép vagy a zöldségszeletelő tartozékkal ellátott konyhai robot kényelmesebb megoldás, azonban a gépek jobban roncsolják a káposztát, ami ezért kevésbé marad roppanós.
Sárgarépa: a meghámozott zöldséget vágd a káposztacsíkokkal közel azonos hosszúságú (5-7 cm-es) darabokra, majd hosszanti szeletekre, és metéld gyufaszál vékonyságúra. Gyorsabb, ha julienne hámozót használsz. A hagyományos kézi reszelőn hosszában mozgasd a répát, hogy csíkokat kapj. Ne reszeld túl finomra, mert felpuhul.
Hagyma: egészen apróra kockázd. Egy 6-8 adagos salátához bőven elég fél fej hagyma vagy 2-3 szál újhagyma. Inkább kevesebbet tegyél bele, mert az íze állás közben felerősödik. Lereszelve az öntetbe keverhetsz max. 1 evőkanálnyit.
Alma: hámozatlanul is lereszelheted. Természetes módon édesít, így az öntetbe szinte alig kell cukor.
Jó tanács: Egy esti grillpartira már délelőtt előkészítheted a saláta hozzávalóit. Külön-külön pakold be a hűtőbe, mert a sárgarépa és a vörös káposzta leve elszínezheti a többit. Az öntetbe keverés előtt érdemes papírtörlővel leitatni róluk a nedvességet.
Az amerikai káposztasaláta klasszikus öntetének alapja a majonéz, amelyhez alma- vagy fehérborecetet, esetleg citromlét adnak, majd cukorral és sóval, borssal simára keverik. A cukor vagy más édesítő (pl. méz, agávészirup) kihozza a zöldségek természetes ízét és ellensúlyozza a grillhúsok fűszerességét.
A kalóriabombával felérő majonézt tejföllel, joghurttal, tejjel, íróval vagy tejszínnel könnyítheted.
A coleslaw tág teret enged a kísérletezésnek: pl. a káposztához jól illő csipetnyi őrölt (római) köménnyel vagy csípős csiliporral fűszerezheted. Az öntetet (dijoni) mustárral, reszelt hagymával vagy tormával ízesítheted, továbbá kurkumával vagy curryporral szép sárgára színezheted. Pikáns ízt kölcsönző, apróra kockázott csemegeuborkával is gazdagítod, de ekkor kevesebb ecetet tegyél bele.
A szálasra vágott káposztát nagy tálban keverd össze sóval, majd finoman forgasd össze a többi felaprított hozzávalóval. Így nem esik össze, és nem enged levet. Végül lassanként adj hozzá éppen csak annyi öntetet, hogy mindenhová jusson, és letakarva pihentesd a hűtőben 20-30 percig, hogy az ízei összeérjenek. Minél tovább hagyod állni, annál puhább lesz. Tálalás előtt kóstold meg, és szükség szerint korrigáld az ízét sóval, borssal.
A maradékot folpakkal letakarva beteheted a hűtőbe, de 2-3 napon belül fogyaszd el. Vákuumozó pumpás ételtároló dobozban az elkészítése után rögtön betárazott coleslaw 2-4 hétig is eltartható. Lefagyasztani nem lehet.
Kiváló kísérője minden grillezett és roston sült húsnak vagy halnak, illetve sajtnak. Amerikában gyakran teszik hamburgerbe vagy a nálunk is egyre népszerűbb pastrami és pulled pork szendvicsekbe. Kínálhatod sült és rántott csirkéhez, sült kolbászokhoz, továbbá hidegtálakon is. Önmagában nyers kosztként, pirítóssal fogyaszthatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.