A téli időszakban különösen ajánlott a zöld salátafélék és leveles zöldségek fogyasztása, amelyek frissen és nyersen tele vannak könnyen emészthető proteinnel, enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Általában véve kiváló vértisztító hatásúak, felpörgetik az agy és az immunrendszer teljesítményét, tisztítják a vesét.
Olaszországban régóta a legnépszerűbb salátafélék közé tartozik. Nálunk borsmustár néven a régi magyar konyha kedvelt zöldfűszere volt, az utóbbi években reformételek alkotóelemeként jött ismét divatba. Magas folsavtartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emlékezőképességre, a szívműködésre és a keringésre.
Diós aromája miatt sokféle salátába és tésztára, továbbá pestóba is illik.
A káposztafélék családjába tartozó pak choi (vagy bok-csoj), más néven bordás kel a kínai kel rokona. Közép-Kelet-Ázsiából származik, de nálunk is egyre több helyen kapható. Mustárolaj-tartalma révén csíraölő tulajdonságú. Enyhén csípős íze nyersen jól érvényesül salátákban.
Wokban és főzeléknek is elkészítheted, de csak rövid ideig hőkezeld, hogy roppanós maradjon.
Magas C- és E-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalma felvértez az influenza, K-vitaminja pedig a csontritkulás ellen. Folsav- és vastartalma miatt különösen ajánlott gyerekek, kismamák, valamint vegetáriánusok számára. Serkenti az emésztést, szabályozza a vérnyomást. Rákellenes antioxidánsok (flavonoidok) is találhatók benne.
A zsenge bébispenótot nyersen salátába vagy smoothie-ba teheted.
Rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Keserűanyagai serkentik a máj szöveteinek regenerálódását és az epe működését. Segíti az emésztést, koleszterinszint-, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású. Érelmeszesedés, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is ajánlott.
A virág külső leveleinek húsos alsó részét és az articsókaszívnek nevezett belső, zsenge részét fogyasztjuk. Sós vízben főzd meg, max. 30 perc alatt.
Gyakran méltatlanul alábecsülik és csupán a vöröshagyma pótlékának tekintik, pedig a zöld részével együtt értékes zöldség. Feltölti a kiürült ásványianyag-raktáraidat és ellát C-vitaminnal a téli hónapokban.
Alaposan mosd meg, hogy ne maradjanak benne homokszemek! Elkészítheted levesbetétnek, krémlevesnek, zöldségételeket gazdagíthatsz vele, sajttal és sonkával csőben sütheted, párolva köretnek tálalhatod vagy akár rétesbe is töltheted.
Immunrendszered verhetetlen védelmezője egyedülálló kombinációban tartalmaz vitaminokat – kiemelkedő mennyiségben C- és hangulatjavító hatású B-vitaminokat –, továbbá aminosavakat, ásványi és ballasztanyagokat. Magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően már 4 nap alatt 90%-kal megnöveli az energiaszintedet.
Leveles kelnek is nevezik, mert aprón fodrozott sötétzöld levelei nem fejesednek be. Készíts belőle tápláló smoothie-t, próbáld ki salátának, pestónak, főzd meg egytálételnek!
Popeye is ezt ette volna, ha tudja, hogy jóval magasabb a vastartalma , mint a spenótnak. A fodros és a sima levelű fajta egyaránt tekintélyes mennyiségben ellát fitten tartó vitaminokkal és a szervezeted oxigénellátásához fontos nyomelemekkel. Fogyassz minél több petrezselymet, mert erősíti a védekező képességedet és elősegíti a tápanyagok felvételét.
Főzéskor nyugodtan tegyél az ételbe egy egész csokorral! A felaprított petrezselymet ne hagyd sokáig állni, mert veszít aromájából és értékes vitaminjaiból.
Termesztett példányai egész télen beszerezhetők. Laza rózsát alkotó apró, ovális levelei sok vasat tartalmaznak, ezáltal kedvezően hatnak az enzimek képződésére, a szervezet oxigén- és energiaellátására.
Diós aromáját illóolajainak köszönheti. Különösen jól passzol sajthoz, olajos magvakhoz, valamint fügéhez és tőzegáfonyához.
Fűszer-, gyógy- és szépítő növényként egyaránt megbecsülést érdemel. Rendszeres fogyasztása megvéd a vírusoktól és baktériumoktól, azonkívül hatásos a mitesszerek ellen és csökkenti a ráncokat. Nyersen fogyaszd! Kellemesen csípős ízével feldobja a salátákat vagy a zöldfűszeres túrókrémet.
Jelentős mennyiségű C-vitamint, továbbá a szénhidrátok hasznosításához szükséges B-vitaminokat tartalmaz. Téli zöldségételek alapanyagaként akkor a legfinomabb az íze, amikor már megcsípték az első éjszakai fagyok. Gyorsfagyasztott állapotban egész évben hozzájuthatsz. Megfőzheted, megpárolhatod vagy csőben sütheted. Próbáld ki salátába is! Ehhez a leválasztott külső leveleket és a bimbók felszeletelt belsejét futtasd meg némi vajon vagy húsos szalonna kiolvasztott zsírján.
Már az ókori Egyiptomban is ismerték és fogyasztották. Többek között vértisztító hatású, serkenti a pajzsmirigy működését, elősegíti az emésztést, és hatékonyan tisztítja a szervezetet. Otthon vegyszermentes tönkölybúzát csíráztass! A maximum egyhetes zsenge hajtásokból kinyert lé gazdag értékes ásványi anyagokban, klorofillban és vitaminokban.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (pl. kalciummal, káliummal, vassal). A-, C- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja a sejteket a szabad gyökök támadásának kivédésében. Rendszeres fogyasztása megelőzi a szívbetegségek és a rák különböző típusainak kialakulását.
Párolva, sütve, főzve egyaránt kitűnő. Kóstold meg nyersen is: mártogasd dipbe a kisebb darabokra vágott brokkolirózsákat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.