1. Beignet
A legenda szerint Marie Antoinette egyszer kiszökött a palotából a karneváli forgatagba, és annyira ízlett neki a porcukorral bőven megszórt szögletes fánk, hogy az árus egész készletét felvásároltatta. A 18. században a francia bevándorlók meghonosították a süteményt az Újvilágban, és a beignet a híres New Orleans-i farsang, a Mardi Gras kedvence lett. 1986-tól ez Louisiana állam hivatalos fánkja.
2. Berliner
A nálunk is közkedvelt töltött szalagos fánkot a világ számos pontján berlininek nevezik, hiszen a sütemény a németek szerint a 15. századi Berlinben született. Kezdetben töltetlen változatban készült, manapság vaníliaszószt, pudingot esetleg lekvárt nyomnak bele, a tetejére pedig cukorszórás helyett nemegyszer máz kerül.
3. Churros
Spanyolországban, sőt Dél- és Közép-Amerikában is egész évben megkóstolhatod ezt a jellegzetes süteményt. A legtöbb fánktól eltérően nem kelesztik és szaggatják, hanem az égetett tésztát felhevített olajba nyomják, mint a tolófánkot. Végül a churrost forró csokoládéba mártogatják vagy fahéjas cukorral megszórva fogyasztják.
4. Fasnachtschüechli
A svájci hegyek között az egészen vékonyra sütött ropogós csörögetallér a hagyományos karneváli sütemény.
5. Paczki
A lengyel pékségekben szinte mindig kapható töltetlen fánk története állítólag a középkorba nyúlik vissza. Ekkor alakult ki a recept a királyi udvarban ténykedő francia szakácsok közreműködésével. A paczkit legtöbbször cukormázzal bevonva kínálják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.