Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Alapételek

Ha ezzel a hozzávalóval készíted a dödöllét, tökéletes lesz a végeredmény - alaprecepttel!

Dödölle
Ez a laktató krumplis tészta, a dödölle valaha a szegények eledele volt, hiszen alapvetően csak krumpli és liszt kellett hozzá - ma már a legmenőbb éttermekben szolgálják fel köretként. Következzen most az autentikus alaprecept, és egy nagyon fontos jótanács, amit érdemes megszívelni, ha igazán jó dödöllét szeretnénk készíteni.

A dödöllét többféle néven is ismerték a különböző tájakon: zsámiska, cinke, gánica, gánca. Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel - persze társíthatjuk más finomságokkal is.

Túrós-tejfölös dödölle  (Fotó: VIdék Íze magazin)
Túrós-tejfölös dödölle (Fotó: VIdék Íze magazin)


Dödölle-alaptészta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 25-30 dkg liszt

Elkészítése:

  1. Meghámozzuk a burgonyát, apró kockákra vágjuk, sós vízben nagyon puhára főzzük.
  2. Leöntjük róla a főzővíz nagyját, annyit hagyunk rajta, hogy éppen ellepje a főtt krumplit.
  3. Visszatesszük a tűzhelyre, alacsony hőfokra.
  4. Folyamatos keverés közben hozzászórjuk a lisztet, és addig főzzük-pirítjuk, míg szépen össze nem áll a massza, és el nem válik az edény falától.
  5. Közben a puhára főtt krumpliból püré lesz, a liszt pedig megfő.
  6. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk. Kiterítjük egy tálcára hűlni.

Dödölle túróval, tejföllel

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 50 dkg túró
  • 5 dl tejföl
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • bors

Elkészítése:

  1. Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy serpenyőben kipirítjuk.
  2. Kiszedjük a pörcöket, félretesszük.
  3. A szalonnazsírt egy tepsibe vagy sütőtálba öntjük.
  4. Zsíros kanállal beleszaggatjuk a kissé kihűlt dödölletésztát.
  5. Rámorzsoljuk a túrót, leöntjük a tejföl felével, megsózzuk, meghintjük borssal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.
  6. Tálalás előtt meglocsoljuk a maradék tejföllel, és rászórjuk a félretett pörcöket is.

Kolbászos dödölle

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár szál snidling
  • bors

Elkészítése:

  1. Felkarikázzuk a kolbászt, és az evőkanálnyi zsíron jó ropogósra pirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból.
  2. Tepsibe vagy sütőtálba öntjük a kolbászzsírt, beleszaggatjuk egy kanállal a dödöllemasszát. Meghintjük kis sóval, borssal, majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
  3. Összekeverjük a tejfölt az áttört fokhagymával, kis sóval és borssal. Tálalás előtt a dödölle tetejére kanalazzuk az ízesített tejfölt, megszórjuk a kipirított kolbászkarikákkal, meg egy kis összevágott snidlinggel.
Kolbászos dödölle (Fotó: VIdék Íze magazin)
Kolbászos dödölle (Fotó: VIdék Íze magazin)


Zöldfűszeres-laskagombás dödölle

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 1 jó nagy csokor zöldfűszer vegyesen (petrezselyem és zeller zöldje, kakukkfű, lestyán, borsikafű, bazsalikom, zsálya stb.)
  • 50 dkg laskagomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

Elkészítése:

  1. Megmossuk, leszárítjuk és apróra vágjuk a zöldfűszereket. Beleforgatjuk a kissé kihűlt dödölletésztába. Egy evőkanál zsírral kikenünk egy alkalmas méretű sütőtálat, beleszaggatjuk egy kanállal a masszát. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
  2. Amíg sül a dödölle, elkészítjük a tetejére a gombaragut.
  3. Finomra vágjuk a vöröshagymát, egy evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a kicsire vágott fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt. Megtisztítjuk a laskagombát, felcsíkozzuk, rátesszük a hagymás alapra, és addig sütjük, míg minden nedvesség el nem fő alóla, közben sóval és borssal ízesítjük. Ha megsült a dödölle, rákanalazzuk a gombaragut.
  4. TIPP: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.

TIPP A SÉFTŐL: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.