Ez a laktató krumplis tészta, a dödölle valaha a szegények eledele volt, hiszen alapvetően csak krumpli és liszt kellett hozzá - ma már a legmenőbb éttermekben szolgálják fel köretként. Következzen most az autentikus alaprecept, és egy nagyon fontos jótanács, amit érdemes megszívelni, ha igazán jó dödöllét szeretnénk készíteni.
A dödöllét többféle néven is ismerték a különböző tájakon: zsámiska, cinke, gánica, gánca. Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel - persze társíthatjuk más finomságokkal is.
Dödölle-alaptészta
Hozzávalók:
1 kg burgonya
25-30 dkg liszt
só
Elkészítése:
Meghámozzuk a burgonyát, apró kockákra vágjuk, sós vízben nagyon puhára főzzük.
Leöntjük róla a főzővíz nagyját, annyit hagyunk rajta, hogy éppen ellepje a főtt krumplit.
Visszatesszük a tűzhelyre, alacsony hőfokra.
Folyamatos keverés közben hozzászórjuk a lisztet, és addig főzzük-pirítjuk, míg szépen össze nem áll a massza, és el nem válik az edény falától.
Közben a puhára főtt krumpliból püré lesz, a liszt pedig megfő.
Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk. Kiterítjük egy tálcára hűlni.
Dödölle túróval, tejföllel
Hozzávalók:
1 adag dödölle-alaptészta
50 dkg túró
5 dl tejföl
15 dkg füstölt szalonna
só
bors
Elkészítése:
Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy serpenyőben kipirítjuk.
Kiszedjük a pörcöket, félretesszük.
A szalonnazsírt egy tepsibe vagy sütőtálba öntjük.
Zsíros kanállal beleszaggatjuk a kissé kihűlt dödölletésztát.
Rámorzsoljuk a túrót, leöntjük a tejföl felével, megsózzuk, meghintjük borssal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.
Tálalás előtt meglocsoljuk a maradék tejföllel, és rászórjuk a félretett pörcöket is.
Kolbászos dödölle
Hozzávalók:
1 adag dödölle-alaptészta
20 dkg füstölt kolbász
1 evőkanál zsír
3 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
pár szál snidling
só
bors
Elkészítése:
Felkarikázzuk a kolbászt, és az evőkanálnyi zsíron jó ropogósra pirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból.
Tepsibe vagy sütőtálba öntjük a kolbászzsírt, beleszaggatjuk egy kanállal a dödöllemasszát. Meghintjük kis sóval, borssal, majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Összekeverjük a tejfölt az áttört fokhagymával, kis sóval és borssal. Tálalás előtt a dödölle tetejére kanalazzuk az ízesített tejfölt, megszórjuk a kipirított kolbászkarikákkal, meg egy kis összevágott snidlinggel.
Zöldfűszeres-laskagombás dödölle
Hozzávalók:
1 adag dödölle-alaptészta
1 jó nagy csokor zöldfűszer vegyesen (petrezselyem és zeller zöldje, kakukkfű, lestyán, borsikafű, bazsalikom, zsálya stb.)
50 dkg laskagomba
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír
só
bors
Elkészítése:
Megmossuk, leszárítjuk és apróra vágjuk a zöldfűszereket. Beleforgatjuk a kissé kihűlt dödölletésztába. Egy evőkanál zsírral kikenünk egy alkalmas méretű sütőtálat, beleszaggatjuk egy kanállal a masszát. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Amíg sül a dödölle, elkészítjük a tetejére a gombaragut.
Finomra vágjuk a vöröshagymát, egy evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a kicsire vágott fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt. Megtisztítjuk a laskagombát, felcsíkozzuk, rátesszük a hagymás alapra, és addig sütjük, míg minden nedvesség el nem fő alóla, közben sóval és borssal ízesítjük. Ha megsült a dödölle, rákanalazzuk a gombaragut.
TIPP: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.
TIPP A SÉFTŐL: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.