Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Alapételek

Ha ezzel a hozzávalóval készíted a dödöllét, tökéletes lesz a végeredmény - alaprecepttel!

Dödölle
Ez a laktató krumplis tészta, a dödölle valaha a szegények eledele volt, hiszen alapvetően csak krumpli és liszt kellett hozzá - ma már a legmenőbb éttermekben szolgálják fel köretként. Következzen most az autentikus alaprecept, és egy nagyon fontos jótanács, amit érdemes megszívelni, ha igazán jó dödöllét szeretnénk készíteni.

A dödöllét többféle néven is ismerték a különböző tájakon: zsámiska, cinke, gánica, gánca. Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel - persze társíthatjuk más finomságokkal is.

Túrós-tejfölös dödölle  (Fotó: VIdék Íze magazin)
Túrós-tejfölös dödölle (Fotó: VIdék Íze magazin)


Dödölle-alaptészta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 25-30 dkg liszt

Elkészítése:

  1. Meghámozzuk a burgonyát, apró kockákra vágjuk, sós vízben nagyon puhára főzzük.
  2. Leöntjük róla a főzővíz nagyját, annyit hagyunk rajta, hogy éppen ellepje a főtt krumplit.
  3. Visszatesszük a tűzhelyre, alacsony hőfokra.
  4. Folyamatos keverés közben hozzászórjuk a lisztet, és addig főzzük-pirítjuk, míg szépen össze nem áll a massza, és el nem válik az edény falától.
  5. Közben a puhára főtt krumpliból püré lesz, a liszt pedig megfő.
  6. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk. Kiterítjük egy tálcára hűlni.

Dödölle túróval, tejföllel

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 50 dkg túró
  • 5 dl tejföl
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • bors

Elkészítése:

  1. Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy serpenyőben kipirítjuk.
  2. Kiszedjük a pörcöket, félretesszük.
  3. A szalonnazsírt egy tepsibe vagy sütőtálba öntjük.
  4. Zsíros kanállal beleszaggatjuk a kissé kihűlt dödölletésztát.
  5. Rámorzsoljuk a túrót, leöntjük a tejföl felével, megsózzuk, meghintjük borssal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.
  6. Tálalás előtt meglocsoljuk a maradék tejföllel, és rászórjuk a félretett pörcöket is.

Kolbászos dödölle

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár szál snidling
  • bors

Elkészítése:

  1. Felkarikázzuk a kolbászt, és az evőkanálnyi zsíron jó ropogósra pirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból.
  2. Tepsibe vagy sütőtálba öntjük a kolbászzsírt, beleszaggatjuk egy kanállal a dödöllemasszát. Meghintjük kis sóval, borssal, majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
  3. Összekeverjük a tejfölt az áttört fokhagymával, kis sóval és borssal. Tálalás előtt a dödölle tetejére kanalazzuk az ízesített tejfölt, megszórjuk a kipirított kolbászkarikákkal, meg egy kis összevágott snidlinggel.
Kolbászos dödölle (Fotó: VIdék Íze magazin)
Kolbászos dödölle (Fotó: VIdék Íze magazin)


Zöldfűszeres-laskagombás dödölle

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 1 jó nagy csokor zöldfűszer vegyesen (petrezselyem és zeller zöldje, kakukkfű, lestyán, borsikafű, bazsalikom, zsálya stb.)
  • 50 dkg laskagomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

Elkészítése:

  1. Megmossuk, leszárítjuk és apróra vágjuk a zöldfűszereket. Beleforgatjuk a kissé kihűlt dödölletésztába. Egy evőkanál zsírral kikenünk egy alkalmas méretű sütőtálat, beleszaggatjuk egy kanállal a masszát. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
  2. Amíg sül a dödölle, elkészítjük a tetejére a gombaragut.
  3. Finomra vágjuk a vöröshagymát, egy evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a kicsire vágott fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt. Megtisztítjuk a laskagombát, felcsíkozzuk, rátesszük a hagymás alapra, és addig sütjük, míg minden nedvesség el nem fő alóla, közben sóval és borssal ízesítjük. Ha megsült a dödölle, rákanalazzuk a gombaragut.
  4. TIPP: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.

TIPP A SÉFTŐL: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.