Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Alapételek

Így lesz igazán finom a szuperegészséges fokhagymakrémleves

fokhagymakrémleves
Sok ételünk elképzelhetetlen lenne fokhagyma nélkül. A magyar konyha szívesen használt fűszere ráadásul jótékony élettani hatásokkal is rendelkezik.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, továbbá gátolja a szervezetben a baktériumok és gombák okozta betegségek kialakulását. Nyugodtan süthetjük, főzhetjük, mert a hőkezelés nem befolyásolja áldásos tulajdonságait.

A téli influenzaszezon közeledtével megelőzésképpen is érdemes minél több fokhagymás ételt fogyasztani. Egy mennyei ízű, egészséges fokhagymakrémleves a vasárnapi asztalon is megállja a helyét, ha szépen tálalod.

Elkészítéséhez lehetőleg magyar fokhagymát használj, mert ennek erősebb az aromája mint a távoli országokból származó fajtáké. Válassz ép, nedvdús gerezdeket! (A kamrai tárolás során összeaszottakat felhasználhatod más célra, pl. pirítós bedörzsölésére.)

Az ízhatás fokozása érdekében a receptben megadott mennyiségnél 1-2 gerezddel több fokhagymát is tehetsz a levesbe.

Használj fokhagymaprést az aprításhoz, és nem lesz illatos a kezed. Ha nincs ilyened, egyszerűen reszeld le vagy vágódeszkán kockázd apróra a gerezdeket, és húzz a kezedre egyszer használatos konyhai kesztyűt a művelethez.

A némi olívaolajon megdinsztelt aprított fokhagymát sózd és borsozd meg, majd szórd meg liszttel és csak enyhén pirítsd meg. Folyamatos keverés közben öntsd fel zöldség- vagy csirkealaplével, főzd kb. 30 percig, és botmixerrel turmixold össze az edényben. Bársonyosabb lesz a textúrája, ha egy kevés főzőtejszínt adsz hozzá, és lassú tűzön forralod néhány percig.

Az elkészült krémlevest adagonként merd csészébe vagy mélytányérba, esetleg kivájt cipóba. Tartalmasabbá teheted a tetejére szórt reszelt sajttal vagy pirított zsemle-, kenyér-, illetve sültszalonna-kockával. Pirított bagett is illik hozzá. Ízlés szerint majoránnával, snidlinggel vagy petrezselyemzölddel díszítheted. Forrón tálald!
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.