A fokhagyma rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, továbbá gátolja a szervezetben a baktériumok és gombák okozta betegségek kialakulását. Nyugodtan süthetjük, főzhetjük, mert a hőkezelés nem befolyásolja áldásos tulajdonságait.
A téli influenzaszezon közeledtével megelőzésképpen is érdemes minél több fokhagymás ételt fogyasztani. Egy mennyei ízű, egészséges fokhagymakrémleves a vasárnapi asztalon is megállja a helyét, ha szépen tálalod.
Elkészítéséhez lehetőleg magyar fokhagymát használj, mert ennek erősebb az aromája mint a távoli országokból származó fajtáké. Válassz ép, nedvdús gerezdeket! (A kamrai tárolás során összeaszottakat felhasználhatod más célra, pl. pirítós bedörzsölésére.)
Az ízhatás fokozása érdekében a receptben megadott mennyiségnél 1-2 gerezddel több fokhagymát is tehetsz a levesbe.
Használj fokhagymaprést az aprításhoz, és nem lesz illatos a kezed. Ha nincs ilyened, egyszerűen reszeld le vagy vágódeszkán kockázd apróra a gerezdeket, és húzz a kezedre egyszer használatos konyhai kesztyűt a művelethez.
A némi olívaolajon megdinsztelt aprított fokhagymát sózd és borsozd meg, majd szórd meg liszttel és csak enyhén pirítsd meg. Folyamatos keverés közben öntsd fel zöldség- vagy csirkealaplével, főzd kb. 30 percig, és botmixerrel turmixold össze az edényben. Bársonyosabb lesz a textúrája, ha egy kevés főzőtejszínt adsz hozzá, és lassú tűzön forralod néhány percig.
Az elkészült krémlevest adagonként merd csészébe vagy mélytányérba, esetleg kivájt cipóba. Tartalmasabbá teheted a tetejére szórt reszelt sajttal vagy pirított zsemle-, kenyér-, illetve sültszalonna-kockával. Pirított bagett is illik hozzá. Ízlés szerint majoránnával, snidlinggel vagy petrezselyemzölddel díszítheted. Forrón tálald!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.