Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Alapételek

6 tipp, hogy a tepertős pogácsád olyan legyen, mint a nagyié - videóval!

Tepertős pogácsa
A tepertős pogácsa sok családban egyértelműen a nagymamák terepe, nekik van elég gyakorlatuk és türelmük hajtogatni, pihentetni kellő módon és kellő alkalommal a tésztát, hogy a végén olyan omlós, porhanyós és foszlós legyen a pogácsa, amit csak a házi tepertős tud.

1. nem baj, ha dől - sőt!

A tepertős pogácsánál már-már követelmény, hogy dülöngéljen, szabálytalan módon, a többiekkel összehajolva süljön ropogósra a tepsiben. Ha te is azt szereted, hogy ilyen csálék a töpörtyűsök, akkor a szokott hajtogatások után legalább még egyszer hajtsd át a pihentetett tésztát, ne nyújts túl és ne túl nagy pogácsaszaggatóval lyuggasd ki, hogy kellően magas legyen, s ne túl széles, azaz jó eséllyel engedjen a gravitációnak.

2. Az a jó, ha ropog a teteje!

Bizony, a töpörtyűs pogácsánál az is elvárás, hogy a beirdalt tészta ropogós legyen. Emelje fel a kezét, aki gyerekkorában leette az apró kis kockákat a tálra tett pogácsákról! Na ugye. A ropogós tetejű pogácsához a tésztát be kell irdalni, azaz a felső tésztaréteget késsel vagy egyenes szélű derelyevágóval négyzethálósan végig kell metszeni, s az sem árt, ha a tepsire ültetett, megkelt pogácsák tetejét a sütés előtt habart tojással finoman megkened.

A töpörtyűs pogácsa igényli a fűszert: érdemes a só mellett frissen őrölt fekete borsot is hozzáadni
A töpörtyűs pogácsa igényli a fűszert: érdemes a só mellett frissen őrölt fekete borsot is hozzáadni

3. Keverd a töpörtyűket!

Az igazán jó tepertős pogácsában nem bolti tepertőkrém lapul, hanem házilag darált töpörtyű. Persze nem kell otthon darálnod a töpörtyűt, pontosan azt a hatást érheted el, ha a töpörtyűkrém mellett apróra vágott, darabos töpörtővel is megszórod a tésztát. A legjobb, ha a hentesednél félreteteted a töpörtyű alján összegyűlő finom morzsát, az pont a pogácsába való!

4. Fűszerezz!

A legtöbb pogácsa nem igényel extra fűszerezést, a töpörtyűs esetében viszont érdemes a só mellett frissen őrölt fekete borsot is adni a pogácsához. A bors kerülhet magába a tésztába, de az se baj, ha csak a kinyújtott, töpörtyűkrémmel megkent, töpörtyűmorzsával finoman meghintett tölteléket fűszerezed vele. Ha újhullámos pogácsára vágysz, akkor egy kis morzsolt borsikafűvel is megbolondíthatod.

5. Készítsd zsírral!

A töpörtyűs pogácsa tésztájába – a nagyobb mennyiségű töpörtyű miatt – nem kell sok zsiradék, de azt a keveset, amit a recept ír, azt helyettesítsd jó minőségű kacsa- vagy libazsírral. Egészen más lesz a tészta állaga, az ízéről nem is beszélve.

A megkelt tésztát egyszer hajtogasd, majd nyújts ki, de ne túl vékonyra, irdald be alaposan a tetejét!
A megkelt tésztát egyszer hajtogasd, majd nyújts ki, de ne túl vékonyra, irdald be alaposan a tetejét!

6. nincs elég időd? CSALJ EGY KICSIT!

Ha nem fér bele az életedbe, hogy félóránként hajts és nyújts, s nincs egy nagymama tartalékban, aki ezeket a munkákat elvégezné, viszont szívesen ennél egy jó töpörtyűs pogácsát, akkor sem kell kétségbe esni. A tölteléknek szánt darabos töpörtyűt keverd bele a tésztába, egy kis töpörtyűkrémet vagy kacsa- esetleg libazsírt adj hozzá pluszban, a sót és a borsot is keverd az alapanyagokhoz, s így dagaszd, majd kelezd meg. A megkelt tésztát egyszer hajtogasd, majd nyújts ki, de ne túl vékonyra, irdald be alaposan a tetejét. A kész tésztát szaggasd ki, sütőlemezen hagyd kelni, majd kend le elhabart tojással és süsd meg. Hidd el, ennek is lesz akkora sikere, mintha a nagymama sütötte volna!

És akkor következzen a tuti recept - videóval!

Hozzávalók:

  • 25 dkg tepertő
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 2,5 dkg só
  • 10 dkg tejföl
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, majd a cukorral, illetve az élesztővel elkeverjük. Ezután 20 percig állni hagyjuk, hadd fusson fel.
  2. A tepertőt a borssal aprító gépben pépesítjük.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd a tejfölt. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Dagasztógépbe tesszük és 13 percig alacsony fordulaton jól összegyúrjuk. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán áthajtogatjuk, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Kés hegyével fél centiméter mélyen kockákat vágunk a tetejére és kiszúrjuk a pogácsákat.
  5. A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük a felvert tojással, majd ismét kelni hagyjuk kb 40. percet.
  6. 185 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.