A hidegben egy tányér meleg leves nemcsak a test átmelegítéséről gondoskodik, hanem energiát és folyadékpótlást is jelent a szervezet számára. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ezt a finom fogást is beillesszük a napi étrendünkbe! Egy adott leves tápanyagtartalma attól függ, hogy milyen alapanyagokból és milyen elkészítési technikát alkalmazva varázsoljuk az asztalra.
– Mindennap igyunk meg minimum 1,5 liter vizet!
– Ajánlunk egy-egy pótvacsorát, mert ha valamelyik nap korábban, mondjuk délután 17-18 óra körül vacsoráznál, akkor, ha lefekvés előtt éhes lennél, a javasolt ételt bátran elfogyaszthatod.
Reggeli: 2 szelet lenmagos kenyér (50 g), 50 g sovány sonka, 1 db sárgarépa, 200 ml tej
Tízórai: 1 db nagy körte
Ebéd: Gombaleves mozzarellával
Hozzávalók (4 adaghoz): 300 g friss fehér vagy barna sampinyongomba, 1 tk olaj, 1 tk vöröshagymakrém,1 tk Graham-liszt, só, őrölt bors, aprított petrezselyemzöld, 100 g light mini mozzarellagolyó, 100 ml sovány natúr joghurt
Elkészítése: A gombát kockázzuk fel, a forró olajon futtassuk meg. Adjuk hozzá a vöröshagymakrémet, öntsünk alá kevés vizet, és pároljuk 10 percig. Szórjuk meg a liszttel, és kb. 1 percig pirítsuk együtt. Öntsük fel 1 l vízzel, ízesítsük sóval, őrölt borssal, aprított petrezselyemzölddel, és forraljuk fel. Ezután turmixoljuk le, majd tálaljuk forrón a mozzarellagolyókra öntve, 1-1 kanál joghurttal dúsítva. (Elkészítési idő: 20 perc)
Uzsonna: 1 db érett banán
Vacsora: Gombaleves májgombóccal (A recept ugyanaz, mint az ebédé, de a betét a sajt helyett fejenként 10-10 db mirelit májgombóc legyen, a levesben kifőzve.)
Pótvacsora: 5 db dió
Reggeli: 200 ml gyümölcsös joghurt 3 ek zabpehellyel, 5 db dióval
Tízórai: 1 db nagy alma
Ebéd: Zöldségleves virslivel
Hozzávalók (4 adaghoz): 100-100 g tisztított, darabolt zeller, kínai kel, sárgarépa, zöldborsó, póréhagyma; 1,5 db zöldségleveskocka, só, őrölt fehér bors, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 db kisebb virsli, petrezselyemzöld
Elkészítése: A zöldségeket tegyük edénybe, öntsük fel 1,2 l vízzel, ízesítsük a leveskockával, sóval, borssal, szerecsendióval. Főzzük kb. 20 percig. Közben a felkarikázott virslit forró teflonedényben zsiradék nélkül pirítsuk meg. Osszuk el a tányérokban, és merjük rá a forró zöldséglevest. Petrezselyemmel megszórva fogyasszuk. (Elkészítési idő: 40 perc)
Uzsonna: 100 g édes gesztenyemassza
Vacsora: Zöldségleves csirkével (A recept ugyanaz, mint az ebédé, de virsli helyett fejenként 50-50 g kis kockákra vágott, teflonserpenyőben megpirított csirkemellfilé legyen a betét.)
Pótvacsora: 5 db mandula
Reggeli: 1 db korpás zsemle, 1-2 db light kockasajt, retek
Tízórai: 2-3 szem őszibarack (befőtt!)
Ebéd: Kapros kínaikel-leves tojással
Hozzávalók (4 adaghoz): 600 g megtisztított, felszeletelt kínai kel, 1 tk fokhagymakrém, 1 tk Graham-liszt, só, őrölt kömény, aprított kapor, 4 db fürjtojás, 100 ml kefir
Elkészítése (20 perc): Az előkészített kínai kelt tegyük edénybe. Adjuk hozzá a fokhagymakrémet, öntsünk alá egy kevés vizet, és párolja 10 percig. Szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk együtt kb. 1 percig. Öntsük fel 1 l vízzel, ízesítsük sóval, őrölt köménnyel, kaporral, majd forraljuk fel. Közben főzzük félkeményre a fürjtojásokat (úgy, mint a tyúktojást, de csak 2 percig!). Vágjuk cikkekre, osszuk el a tányérokban, és merjük rá a forró levest. Gazdagítsuk 1-1 ek kefirrel.
Uzsonna: 1 db gyümölcsös müzliszelet (20 g)
Vacsora: Kapros kínaikel-leves lazaccal (A recept ugyanaz, mint az ebédé, de tojás helyett fejenként 50-50 g csíkokra vágott, pirított lazacfilé legyen a levesbetét.)
Pótvacsora: 200 ml tej
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.