Sok esetben az édességfogyasztás is hozzájárul a túlsúly kialakulásához, vagy azért, mert túlzásba visszük azt, vagy mert a magas kalóriatartalmú változatokat részesítjük előnyben. Pedig a csokoládé megfelelő fajtái például, megfelelő formában, akár a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthetőek. Ennek oka, hogy a magas kakaótartalmú változatok, noha nem bírnak semmilyen csodálatos gyógyerővel, viszonylag sok rostot tartalmaznak, és antioxidánsok is találhatóak bennük.
Ám nemcsak a boltban kapható étcsokiban érdemes gondolkodni, házilag is finom desszerteket készíthetünk a felhasználásával! Ráadásul ha mi magunk készítjük el az ezeket, akkor eldönthetjük, hogy azok mit tartalmazzanak. A cukor helyett például tetszés szerint bármilyen más édesítőt választhatunk (pl. energiamentes folyékony édesítőszer vagy -por), habár ezeknél is érdemes utánanézni, melyik micsoda, és milyen módon érdemes felhasználni!
Csokis zselé
Hozzávalók (egyedi választású adagok):
2 púpozott ek magas kakaótartalmú sovány kakaópor
1 tasak színtelen tortazselé (10 g)
200 ml 0,1%-os tej
ízlés szerint folyékony édesítőszer (legalább 1 ek!)
Elkészítése: A kakaóport keverjük ki a tortazselével, majd adjuk hozzá a hideg tejet. Óvatosan melegítsük fel, éppen csak krémesedésig! Miután lehúztuk a tűzről, adjuk hozzá a folyékony édesítőszert. Simítsuk a jégkockatartó rekeszeibe vagy szilikon bonbonformákba. 2 óra hűtés után már meg is kóstolhatjuk!
Zabos csoki
Hozzávalók (10 adaghoz):
100 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
1 ek víz
1 csapott ek zabkorpa
Elkészítése: A csokit törjük apróra, vízfürdő fölött olvasszuk meg a vízzel együtt, majd keverjük össze a zabkorpával. Kiskanállal tegyünk a masszából 10 halmot egy porcelántányérra, és várjunk, amíg megdermed.
Almás-csokis kása
Hozzávalók (4 adaghoz):
50 g apró szemű zabpehely
200 ml víz
1 db nagy alma
50 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
folyékony édesítő
őrölt fahéj
Elkészítése: A zabpelyhet tegyük mikrózható edénybe, öntsük fel a vízzel, majd tegyük a készülékbe 3 percre, 600 watton. Ezután keverjük össze a héjastul lereszelt almával és az apróra vágott csokival, majd édesítsük, fűszerezzük ízlés szerint.
Fűszeres csokis cékla
Hozzávalók (4 adaghoz):
100 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
2 ek víz
1 csipet őrölt szerecsendió
200 g kockára vágott főtt cékla
Elkészítése: A csokit tördeljük apróra, vízfürdő felett olvasszuk a vízzel együtt, és szórjuk meg az őrölt szerecsendióval. A céklakockákat villára szúrva mártogassuk a meleg csokiba. Forrón és lehűtve egyaránt finom!
Mézeskalácsos forró csoki
Hozzávalók (4 adaghoz):
50 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
400 ml víz
1 púpozott ek magas kakaótartalmú sovány kakaópor
mézeskalács-fűszerkeverék
200 ml 0,1%-os tej
folyékony édesítő
Elkészítése: Az apróra vágott csokit vízfürdő felett olvasszuk meg a vízben, majd keverjük hozzá a kakaóport és ízlés szerinti mennyiségű mézeskalács-fűszerkeveréket (kb. 1 tk-nyival lesz igazán finom). Keverjük hozzá a tejet, és forrósítsuk fel. Miután lehúztuk a tűzről, Adjunk hozzá ízlés szerint folyékony édesítőszert.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.