A módszert dr. Barry Sears fejlesztette ki, hosszú évek kutatásai alapján. Programja tulajdonképpen rendkívül egyszerű: magának az étrendnek és az egyes étkezéseknek is 30% zsiradékot, 30% fehérjét és 40% szénhidrátot kell tartalmazniuk.
Sears szerint ez az arány kordában tartja az inzulinszintet, a testet pedig zsírégető üzemmódba állítja. Ezáltal segít abban, kiegyensúlyozott tempóban és tartósan adjuk le a súlyfelesleget.
Sears doktor módszerében az evés időpontja sem mindegy: napi ötszöri étkezést ír elő, a három főétkezést és két kisebbet, a tízórait és az uzsonnát. A reggelit az ébredés utáni egy órában el kell fogyasztani, egyébként pedig általános szabály, hogy az étkezések között nem szabad 5 óránál többnek eltelnie. Kifejezetten hasznos, ha mindennap ugyanazon időpontokban étkezünk.
A zónadiéta alatt tilos koplalni, viszont arra ügyelni kell, hogy egészséges és nem túl kalóriadús ételeket együnk (a cukortartalmú és a fehér lisztből készült fogások például tiltottak), és azokat is mértékkel fogyasszunk. Emellett azt is előírja, hogy napközben 8 alkalommal igyunk meg 2-3 dl vizet.
A zónadiétában a szénhidrátbevitel jelentős részét zöldségek és gyümölcsök révén kell fedezni (az idénynek megfelelőket és minél színesebbeket választva), a gabonafélék közül pedig a rozs, az árpa és a zab alapú termékek ajánlottak (pl. valódi rozskenyér és zabpehely). A szénhidrát ajánlott adagja főétkezésenként 2 kis ökölnyi mennyiség.
Ami tilos: Fehér lisztből készült termékek, banán, aszalt gyümölcsök, kukorica, borsó, burgonya, cukor (a cukortartalmú üdítők sem!), fehér rizs.
Zsiradékok nélkül a szervezet nem működhet, gondoljunk csak a zsírban oldódó vitaminokra! A hasznos olajokhoz ebben a diétában a tengeri halak (pl. lazac, makréla), az olívaolaj és az olajos magvak révén juthatunk hozzá.
Ami tilos: Sertészsír, vaj, margarin, szójaolaj.
Dr. Sears elsősorban a halakat, a sovány szárnyasokat és a vörös húsokat ajánlja. Ezekből egy adag legfeljebb akkora szelet lehet, mint a tenyerünk. Reggelire kifejezetten ajánlott, de kisebb mennyiségben a többi főétkezésnél is, a zsírszegény tejtermékek (sajt, tej, joghurt), valamint a tojásfehérje és a szójatermékek fogyasztása.
Ami tilos: Zsíros húsok és tejtermékek, tojássárgája.
Reggeli (1 személyre): Gyümölcssaláta 1 db narancsból, 150 g bogyós gyümölcsből és 150 g sovány túróból vagy friss sajtból.
Ebéd (1 személyre): 1 tenyérnyi sovány marhahús (pl. bélszín) sóval, borssal fűszerezve, olívaolajon kisütve, 1 db színes sült paprikával, 200 g párolt zöldbabbal, 20 g összemorzsolt feta sajttal és zöld fűszerekkel megszórva.
Vacsora (1 személyre): Dinszteljük meg 1 fej mogyoróhagymát fél teáskanál olívaolajon. Sóval, majoránnával ízesített vízben főzzünk meg 50 g sárga lencsét, szűrjük le, majd forgassuk a hagymához. Adjunk hozzá apróra vágva fél db piros színű paprikát, fél szál szárzellert, néhány rómaisaláta-levelet és fél csomó petrezselyemzöldet. Keverjünk össze 1 teáskanál olívaolajat 1 evőkanál balzsamecettel, fél teáskanál mustárral, kevés sóval és borssal. Forgassuk a zöldséges lencsét, valamint 50 g kisebb darabokra szedett füstölt lazacot az így kapott dresszingbe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.