Amikor úgy érzed, hogy valami bújkál benned, a jó öreg víz segít gyorsabban átesni a kórságon. A folyadékkal a kártékony vírusok is kiürülnek a szervezetedből, így ilyenkor a szokásos napi 8 pohár (kb. 1,5 liter) víznél 1-2 pohárral ajánlatos többet inni.
A görög joghurt tele van probiotikumokkal, ráadásul sokkal több fehérje van benne, mint egy átlagos joghurtban. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint, a probiotikumok segítenek a nátha megelőzésében: a résztvevők közül azok, akik tekintélyes mennyiségű probiotikumot fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyesmit.
Csodálatos hírünk van az édességrajongóknak: az étcsokoládéról, számos áldásos tulajdonsága mellett az is kiderült, hogy elképesztően jó szolgálatot tehet a nátha megelőzésében. Tele van ugyanis egy teobromin nevű antioxidánssal, amiről bebizonyosodott, hogy enyhíti a köhögést.
Bármilyen meglepő, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér nem csak a vonalaidnak tesz jót, hanem a megfázás ellen is megvéd: tele van ugyanis olyan gyulladásgátló összetevőkkel, amelyek ráadásul segítik a bélflóra egészségének megőrzését. Mivel az immunrendszerünk ereje 70 százalékban az emésztőrendszerünk egészségén múlik, jó, ha ezt az infót észben tartjuk, amikor kenyeret vagy péksüteményt vásárolunk.
A tojás, különösen a tojássárgája, tele van immunerősítő tápanyaggal, köztük D-vitaminnal, ami az immunrendszer acélozásában kulcsfontosságú szerepet játszik! Együnk belőle minél többet, napi egy L-es tojás, például, fedezi egy felnőtt napi D-vitamin szükségletének 10%-át.
A legtöbb dióféle tartalmaz E-vitamint, ami kegyetlenül elintézi a szervezetbe kerveredett vírusokat és bacilusokat. Egy friss amerikai tanulmány szerint, napi 50 milligramm bevitelével 28%-al csökkenthető a meghűléses megbetegedések valószínűsége. Dió, mogyoró, mandula, kesu - fogyasszunk belőle naponta egy-egy marokkal, és esélyes, hogy megússzuk a náthát.
A tonhal - a konzerv is - tele van cinkkel, ami komoly hatással bír az immunrendszerre, és csökkenti a megfázás tüneteit. Egy kutatás során, azok az emeberek, akik 75 milligramm cinket fogyasztottak, sokkal hamarabb túlestek a náthán, mint azok, akik nem kaptak extra dózist ebből az ásványi anyagból.
A gombáknak is jelentős szerepe van az immunerősítésben - erre jutott egy floridai egyetem kutatócsoportja. A fókuszcsoportos vizsgálat során arra jutottak, hogy azoknak a vérében, akik shitake gombát ettek 4 héten keresztül, jelentősen több immunitásért felelős T-sejt volt a vérében, mint azoknak, akik nem kaptak a gombából. Emellett, ráadásul, a gyulladáscsökkentő hatására is fény derült.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.