Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Egészséges

8 étel, amiről nem gondoltad volna, hogy segít elkerülni a náthát!

étcsokoládé
Nem zöldségek, nem gyümölcsök, nem a nagyi húslevese, és nem a csodatevő méz - 8 olyan ételt mutatunk most nektek, amelyek nem tartoznak az immunerősítő, megfázáslegyűrő klasszikusok közé, de rendszeres fogyasztásukkal elkerülhető - vagy épp, könnyebben átvészelhető - a náthás időszak.
Víz

Amikor úgy érzed, hogy valami bújkál benned, a jó öreg víz segít gyorsabban átesni a kórságon. A folyadékkal a kártékony vírusok is kiürülnek a szervezetedből, így ilyenkor a szokásos napi 8 pohár (kb. 1,5 liter) víznél 1-2 pohárral ajánlatos többet inni.

Görög joghurt

A görög joghurt tele van probiotikumokkal, ráadásul sokkal több fehérje van benne, mint egy átlagos joghurtban. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint, a probiotikumok segítenek a nátha megelőzésében: a résztvevők közül azok, akik tekintélyes mennyiségű probiotikumot fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyesmit.

Étcsoki

Csodálatos hírünk van az édességrajongóknak: az étcsokoládéról, számos áldásos tulajdonsága mellett az is kiderült, hogy elképesztően jó szolgálatot tehet a nátha megelőzésében. Tele van ugyanis egy teobromin nevű antioxidánssal, amiről bebizonyosodott, hogy enyhíti a köhögést.

Teljes kiőrlésű kenyér

Bármilyen meglepő, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér nem csak a vonalaidnak tesz jót, hanem a megfázás ellen is megvéd: tele van ugyanis olyan gyulladásgátló összetevőkkel, amelyek ráadásul segítik a bélflóra egészségének megőrzését. Mivel az immunrendszerünk ereje 70 százalékban az emésztőrendszerünk egészségén múlik, jó, ha ezt az infót észben tartjuk, amikor kenyeret vagy péksüteményt vásárolunk.

Tojás

A tojás, különösen a tojássárgája, tele van immunerősítő tápanyaggal, köztük D-vitaminnal, ami az immunrendszer acélozásában kulcsfontosságú szerepet játszik! Együnk belőle minél többet, napi egy L-es tojás, például, fedezi egy felnőtt napi D-vitamin szükségletének 10%-át.

Diófélék

A legtöbb dióféle tartalmaz E-vitamint, ami kegyetlenül elintézi a szervezetbe kerveredett vírusokat és bacilusokat. Egy friss amerikai tanulmány szerint, napi 50 milligramm bevitelével 28%-al csökkenthető a meghűléses megbetegedések valószínűsége. Dió, mogyoró, mandula, kesu - fogyasszunk belőle naponta egy-egy marokkal, és esélyes, hogy megússzuk a náthát.

Tonhal

A tonhal - a konzerv is - tele van cinkkel, ami komoly hatással bír az immunrendszerre, és csökkenti a megfázás tüneteit. Egy kutatás során, azok az emeberek, akik 75 milligramm cinket fogyasztottak, sokkal hamarabb túlestek a náthán, mint azok, akik nem kaptak extra dózist ebből az ásványi anyagból.

Szezámmagos tonhalsteak grillezett ceruzababbal
Szezámmagos tonhalsteak grillezett ceruzababbal
Gomba

A gombáknak is jelentős szerepe van az immunerősítésben - erre jutott egy floridai egyetem kutatócsoportja. A fókuszcsoportos vizsgálat során arra jutottak, hogy azoknak a vérében, akik shitake gombát ettek 4 héten keresztül, jelentősen több immunitásért felelős T-sejt volt a vérében, mint azoknak, akik nem kaptak a gombából. Emellett, ráadásul, a gyulladáscsökkentő hatására is fény derült.

Még több tipp az egészséges étrend kialakításához és a betegségek megelőzéséhez itt >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.