A várandósoknak különösen fontos, hogy napi étrendjük megfelelő mennyiségben tartalmazza az említett anyagokat. Hasznos lehet, ha a nőgyógyásszal egyeztetve magzatvédő-, illetve terhességi vitamint is elkezdenek szedni. A szakember abban is segíthet, hogy a vény nélkül és a receptre kapható készítmények közül megtalálják a számukra legoptimálisabbat.
A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében, továbbá csökkenti a szív- és vesefejlődési rendellenességek előfordulását. A mesterséges készítményeken kívül a folsav megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben is.
Az A-vitamin bevitelét ugyanakkor a kismamáknak mindenképpen a táplálkozás révén kell megoldaniuk, mert túlzott mennyiségben ez a vitamin károsíthatja a májat (Ezért magzatvédő vitamin szedése esetén nem ajánlott a külön A-vitamin-pótlás.) Előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejteket, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez.
Természetes forrásai: sárgarépa, sütőtök, zeller, paradicsom, cékla, sárgadinnye, csipkebogyó, fokhagyma, halolaj, hering, makréla, máj.
Számos tanulmány bizonyította már, hogy a D-vitamin terhesség alatti megfelelő pótlása jelentősen csökkenti a babánál a 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A szakemberek egyetértenek abban, hogy mivel a várandósság során a D-vitamin-hiány a születendő gyermek sejtfejlődésére is hatással van, az ideális vitaminszint elérése már a tervezett terhesség előtt fontos.
A terhesség és a szoptatás alatt is minél több friss zöldséget, gyümölcsöt egyen az anyuka, és ha lehet, igyon sok frissen préselt levet. Salátát naponta legalább kétszer fogyasszon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.