A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Csupacsokis brownie
Klasszikus grízgaluska leves
Vadas marha
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Mirinda-szelet
Hagymás rostélyos
Egészséges

Folsav és vitamin: mit együnk és szedjünk a terhesség alatt?

Vitaminfogyasztás a terhesség alatt
A baba fejlődéséhez, sőt, felnőttkori egészségéhez is nagyban hozzájárul, hogy a mama szervezetében megfelelő mennyiségben vannak-e jelen a szükséges vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok.

A várandósoknak különösen fontos, hogy napi étrendjük megfelelő mennyiségben tartalmazza az említett anyagokat. Hasznos lehet, ha a nőgyógyásszal egyeztetve magzatvédő-, illetve terhességi vitamint is elkezdenek szedni. A szakember abban is segíthet, hogy a vény nélkül és a receptre kapható készítmények közül megtalálják a számukra legoptimálisabbat.

Ha még csak tervezitek…

A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében, továbbá csökkenti a szív- és vesefejlődési rendellenességek előfordulását. A mesterséges készítményeken kívül a folsav megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben is.

Óvatosan az A-vitaminnal!

Az A-vitamin bevitelét ugyanakkor a kismamáknak mindenképpen a táplálkozás révén kell megoldaniuk, mert túlzott mennyiségben ez a vitamin károsíthatja a májat (Ezért magzatvédő vitamin szedése esetén nem ajánlott a külön A-vitamin-pótlás.) Előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejteket, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez.

Természetes forrásai: sárgarépa, sütőtök, zeller, paradicsom, cékla, sárgadinnye, csipkebogyó, fokhagyma, halolaj, hering, makréla, máj.

D-VITAMIN: A jövő záloga

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a D-vitamin terhesség alatti megfelelő pótlása jelentősen csökkenti a babánál a 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A szakemberek egyetértenek abban, hogy mivel a várandósság során a D-vitamin-hiány a születendő gyermek sejtfejlődésére is hatással van, az ideális vitaminszint elérése már a tervezett terhesség előtt fontos.

Ügyeljünk a táplálkozásra is!

A terhesség és a szoptatás alatt is minél több friss zöldséget, gyümölcsöt egyen az anyuka, és ha lehet, igyon sok frissen préselt levet. Salátát naponta legalább kétszer fogyasszon.

TOVÁBBI EGÉSZSÉGTIPPEKET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN LEGFRISSEBB SZÁMÁBAN! >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.