Van, aki csak haszontalan gyomnak tartja, ami kirándulás közben összecsípi az ember kezét, a lába szárát. A veteményeskert-tulajdonosok azért mérgelődnek miatta, mert elágazó, szívós gyökerével szinte kiirthatatlanul kapaszkodik a földbe. Pedig a csalán évezredek óta ismert sokoldalú gyógynövényként, hatását tudományosan is igazolták.
A csalán rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen vasban, kalciumban, káliumban és kovasavban. Legismertebb tulajdonsága természetes vízhajtó hatása: segít eltávolítani a szervezetből a felesleges folyadékot; serkenti a máj és a vesék működését, kitisztítja a szervezetből a méreganyagokat. Ha hajlamos a vese- és hólyagkőképződésre érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztania, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának emellett gyomor- és bélhurut esetén is hasznát veheti.
E népszerű gyógynövény elősegíti a vizeleti savak távozását, ezért a köszvény és az ízületi gyulladások hatékony ellenszere. Vértisztító hatása révén az allergiás tüneteket (ekcéma, szénanátha, asztma, csalánkiütés) ugyancsak enyhíti.
Ülőfürdőként aranyérre és reumára, borogatásként kiütésekre használható. Hullik, korpásodik vagy zsírosodik a hajad? Akkor érdemes kipróbálnod a csalánfőzetes hajöblítést.
Az urtikáció, vagyis a reumás testrész megcsapkodása csalánnal már az ókori rómaiak körében is kedvelt eljárás volt. A kezelés során a bőr erősen kipirul, megduzzad, a szövet sok vért kap, így a reumatikus fájdalmat okozó lerakódások és gyulladások belülről szüntethetők meg. Vigyázz arra, hogy a „csalánozás” után ne érje hideg víz a bőrt, mert ez égető érzést vált ki.
- Ne forgalmas utak mellett szedj csalánt Levelének gyűjtési ideje március–április, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal szokták gyűjteni.
- A levelein és a szárakon levő mirigyszőrök érintésre letörnek, és a bőrön égető fájdalmat okoznak, ezért csalánt szedni csak kesztyűben és a megfelelő óvatossággal ajánlott.
- Leromlott szív- és veseműködésnél, valamint ödémák esetén nem szabad csalánterméket használni.
Tipp
Forrázz le egy púpozott teáskanál csalánt 2,5 dl forró vízzel, hagyd állni 5 percig, majd szűrd le. Naponta maximum 8 csészével igyál belőle. Kúraszerűen legfeljebb 6–8 hétig alkalmazható.
Ne csak gyógynövényként tekints rá: próbáld ki salátába, dresszingbe, vagy készíts belőle mártást, főzeléket, illetve levest. A nyers csalán csíp, a belőle készült étel viszont már nem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.