Ráadásul rengeteg zöldségnek és gyümölcsnek ilyenkor van szezonja, úgyhogy friss alapanyagokból készülhetnek a mennyei finom, mégis diétás fogások. A szezonális élelmiszerek mellett pedig fehérjedús, probiotikus ételek támogathatják a fogyást. A következő listából bátran válogathatunk ezen a nyáron.
Noha nem szezonális termék, nyáron különösen érdemes előtérbe helyezni fogyasztását, ugyanis sok más fehérjével ellentétben a joghurt a test hűtésében is segítségünkre lehet. A hűs finomság savanykás íze még tovább frissít a tikkasztó melegben. Így nyáron kitűnő reggeli például a joghurtos egyéjszakás zabkása.
Júliustól egészen szeptemberig élevezhetjük a színes és ropogós finomság előnyeit. Mint minden paprikaféle, ez is bővelkedik vitaminokban, C-vitaminból például jóval több van benne, mint azonos mennyiségű narancsban.
A grillezésről nem hiányozhat ez a paradicsomos salátaféle, melyben a domináns gyümölcs mellett a hagymák, a lime és a koriander frissítő ízét és egészségre gyakorolt pozitív hatásait élvezhetjük.
A zöld tea előnyeit valószínűleg már mindannyian jól ismerjük, mégis ritkán jut eszünkbe a nagy melegben elkortyolni egy csészét belőle. Bizonyára azért, mert nem vágyunk meleg folyadékra a hőségben. Előre elkészítve és jól behűtve a teát viszont kitűnő szomjoltót kapunk, ami még az anyagcserénket és az energiaszintünket is felpörgeti.
Az igazi szezonja itthon július körül érkezik el, akkortól már finom, érett gyümölcsöket kaphatunk. A dinnye kiemelkedő víztartalmával – a gyümölcs kb. 90%-a víz – támogatja a szervezet hidratáltságát, hozzájárulva a diéta sikerességéhez. Általában magában fogyasztjuk, de saláta is készülhet belőle.
A dinnyéhez hasonlóan magas víztartalmú zöldség, a belőle készült saláta üdítő hatású, szintén jó kísérője a grillen sült ételeknek. Sőt, néhány szeletet tehetünk az ivópalackba is, hogy remek nyári frissítőt kapjunk a cukros italok helyett.
Csodás ízesítő, ami nemcsak süteményekbe kerülhet, hanem például zabkásába vagy a reggeli kávéba is. A fahéj az intenzív íze miatt akár ki is válthatja a cukrot, ráadásul a fűszer segít a zsírégetésben.
A káposztafélék kiváló rostforrások, könnyen emészthetők, de hosszú időre eltelítenek. Az arra érzékenyeknek persze mértéket kell tartaniuk, de akiknek nem okoznak emésztési problémát, azok bátran fogyasszanak bőséggel salátákat, káposztát, brokkolit, spenótot.
A C-vitamin-tartalmuk miatt elengedhetetlen, hogy helyet kapjanak a nyári diétás étrendben. Nem véletlenül nevezik őket szuperélelmiszereknek: alacsony kalóriatartalmuk ellenére kiemelkedő tápanyagforrások.
A csicseriborsókrém remek választás például uzsonnára zöldségekkel, sajttal, de kenhetjük a pirítósra, sőt, almával is finom. Kiváló természetes növényi fehérjeforrás, így a vegetáriánus étrendet követők is fogyaszthatják.
A kora nyáron elérhető bogyósok, például az eper, a málna vagy az áfonya, remek vitaminforrások, valamint antioxidánsokban gazdagok, így a szervezet működésében fontos szerepük van. Alacsony kalóriatartalmuk miatt is érdemes naponta beilleszteni az étrendünkbe.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.