Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Jelenleg a szív- és érrendszeri megbetegedések hazánkban a vezető halálozási okok közé tartozik, fő rizikófaktora pedig a magas koleszterinszint. De hogyan tudjuk csökkenteni? Segítünk!

Mit tegyünk a magas koleszterin ellen?
 

Fogyasszunk napi fél kiló zöldséget és gyümölcsöt. Ezeken belül érdemes kiemelni az almaféléket és a répát, amelyek a zabban található béta-glükánhoz hasonló hatású, vízben oldódó rostban és a pektinben gazdagok.

Ne feledkezzünk el a jótékony, telítetlen zsírsavak fogyasztásáról sem, amelyeket többek között az olajos magvakból, diófélékből is el tudunk fogyasztani. A jótékony rostokat jelentős mennyiségben az almában, birsalmában, sárgarépában, zabpehelyben, zabkorpában találhatjuk.

A mindennapi mozgás szintén elengedhetetlen!

Mintaétrend a magas koleszterin ellen

Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa összeállított egy mintaétrendet, amely segít abban, hogy elegendő béta-glükánt juttassunk a szervezetünkbe.

Reggeli: 1 adag (40 g) teljes kiőrlésű, zabbal dúsított reggelizőpehely (Nestlé Oats) natúr joghurttal, friss almával és bogyós gyümölccsel , illetve 1 csésze kávé sovány tejjel

Tízórai: 3 db közepes méretű sárgarépa, házi készítésű túró- vagy zöldségkrém, 1 pohár (3 dl) ásványvíz

Ebéd: 1 adag birsalmakrémleves, 1 adag natúr sült csirkemell , zöldséges-parmezános barnarizzsel, 1 pohár (3 dl) ásványvíz

Uzsonna: 1 közepes db zabkorpás pogácsa, 1 közepes pohár (2,5 dl) 100%-os narancslé

Vacsora: 2 db tonhalkrémes szendvics rozskenyérből, 10 dkg paradicsom, lilahagyma, 1 pohár (3 dl) gyümölcstea mézzel.

 

A koleszterin

szervezetünkben található koleszterin nagy részét a májunk termeli. Részt vesz az epesavak, illetve különböző hormonok szintézisében, különleges szerepe van az agysejtek, idegsejtek képződésében.

Két fő típusa

Az LDL-koleszterin

Az LDL-koleszterin, amit gyakran ‘rossz’ koleszterinnek is neveznek, szállítja a koleszterint a test sejtjeihez. Bizonyos körülmények között lerakódik az artériák falán, ami érelmeszesedést okoz.

A HDL-koleszterin

 

A HDL-koleszterin vagy ‘jó’ koleszterin, összegyűjti a sejtekből a koleszterint és visszaszállítja a májba. Ha sok a HDL-koleszterin, az azt jelenti, hogy kevésbé valószínű a zsírlerakódások képződése az artériákban.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.