Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A vaj az egyik leggyakrabban használt, legnépszerűbb élelmiszerünk, amivel kapcsolatban elég sok tévhit él az emberek többségében. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb mítoszt, és persze eláruljuk az igazságot is.

A vaj hosszú évtizedekig tiltólistás étel volt, pedig az egyik legjobb alapanyag, ha sütésről (tésztákról és krémekről), szendivcsfeltétről vagy akár főzésről van szó. Mutatjuk a vajjal kapcsolatos öt leggyakoribb tévhitet.

A jó minőségű vaj finom és egészséges / Fotó: Shutterstock
A jó minőségű vaj finom és egészséges / Fotó: Shutterstock

1. Hűtve kell tárolni

A vajat fogyasztásig célszerű hűtőben tartani. Amikor azonban átkerül a vajtartóba, nyugodtan hagyhatod a pulton, akár 3-4 napig is. A lényeg: 20-21 foknál ne legyen melegebb abban a helyiségben, ahol tárolod. A sós vaj jobban bírja hűtés nélkül, mivel a só tartósítja a vajat.

2. Magas zsírtartalma miatt egészségtelen

A vajra néhány évtizede még úgy tekintettek, mint mindenféle szív- és érrendszeri betegség fő okozójára, ami természetesen hizlal is. Ekkor jöttek divatba a margarinok és a vajízű kenhető növényi krémek. Azután 2014-ben megjelent egy tanulmány, amely kimondta, hogy a telített zsírok csökkentése az étrendben nem segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, és kiderült, hogy a vaj nem a legrosszabb dolog a bolygón. Sőt időközben kiderült, hogy a margarin valójában sokkal egészségtelenebb, mint gondolták; igaz, az összetevők tekintetében az elmúlt években nagy változások történtek. (A margarinnal kapcsolatos tévhitekről ebben a cikkünkben olvashatsz.) Valójában ha rendszeresen fogyasztasz jó minőségű vajat, ami gazdag antioxidánsokban, beleértve az A- és az E-vitamint, valamint a szelént, véded a szervezeted a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen. A vaj ráadásul nem hizlal, mivel rövid- és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és nem kerülnek elraktározásra. Ezen kívül a vaj eltelíti az embert, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevést is.

A margarin újra népszerű  / Fotó: Shutterstock
A margarin újra népszerű / Fotó: Shutterstock

3. A vaj hőmérséklete nem számít sütéskor

Biztosan te is voltál már úgy, hogy nem érdekelt, mi van a receptben. Szoba-hőmérsékletű vajat írt? Jó lesz a hideg is! Pedig a recept okkal emeli ki a vaj hőmérsékletét, és nem azért, hogy bosszantson. A vaj hőmérséklete befolyásolja, hogy mennyire tartja jól a levegőt, ami pedig a végeredmény sűrűségét befolyásolja. A szoba-hőmérsékletű vaj az összetevők alaposabb összekeverését teszi lehetővé, simább lesz a végeredmény. Ha a recepthez nem a megfelelő hőmérsékletű vajat használod, a kész süti ehető lesz, de az állaga más lesz és valószínűleg a kinézete is.

4. A vaj nem fagyasztható

A vaj remekül bírja a hideget, és felengedés után ugyanúgy használható, mint a friss. Élelmiszer-biztonsági szempontból a vaj bármeddig eltartható lenne, de 1 éven belül azért használd el, mert a minősége, állaga azért romolhat.

Az olvadt vajat ne öntsd a lefolyóba! / Fotó: Shutterstock
Az olvadt vajat ne öntsd a lefolyóba! / Fotó: Shutterstock

5. Leönthető a lefolyóba

Amikor a vajra forró vizet engedsz, megolvad és eltűnik a lefolyóba. De ha olyan területekre ér, ahol a víz már lehűl, újra megszilárdul, és a cső falához tapad. Idővel a lerakódott zsírréteg sűrű masszává halmozódik fel, amely képes dugulást okozni. Mosogatás előtt töröld le egy papírtörlővel a vajat (és minden zsírt) a tányérokról, edényekről és dobd a papírt a szemetesbe. A maradékot dörzsöld le szódabikarbónával. Ha megromlott a vaj, dobd ki a szemétbe: ne komposztáld, mert magához vonzza a kártevőket, és ráadásul iszonyatos büdös lesz, amikor lebomlik.

(Borítókép: Shutterstock)

Fantasztikusan finom vajas keksz recepteket itt találsz>>>





Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.