Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Érdekességek

5 érdekesség a cukkiniről, amit nem biztos, hogy tudtál

A cukkini a nyár egyik legkedveltebb zöldsége. Rántva, töltve, rakottan, vagy tésztának gyakran készítjük. Ám korántsem biztos, hogy mindent tudsz erről a szuperegészséges zöldségről.

A teljes növény ehető

A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka rokona. Guatemalában és Mexikóban már több száz éve is fogyasztották, Amerika felfedezése után került át Európába is. Nálunk az utóbbi 20-25 évben honosodott meg. A legtöbb rokonával ellentétben, a cukkini esetében a teljes növény ehető, beleérve a héját és a magjait is. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak az egészet megenni, mert a nyáron kapható, tölteni való példányoknak túl kemény a héja és a magja is. Nemcsak maga a termés ehető, hanem a cukkini virága is. Legtöbb esetben fűszeres palacsintatésztába forgatva sütik ki, de Mexikóban levest is készítenek belőle, míg az olaszoknál töltik, rántják, illetve tésztára és rizottóba is kerülhet.

A cukkini virágát is meg lehet enni /Fotó: Shutterstock
A cukkini virágát is meg lehet enni /Fotó: Shutterstock

8 MENNYEI RAKOTT CUKKINI, AMINEK MINDENKI ELKÉRI A RECEPTJÉT >>>

A legnagyobb része víz

A cukkini 95%-a szöveti víz, amely hozzájárul a szervezet folyadékszükségletének kielégítéséhez. 100 g cukkini energiatartalma 134 kJ (32 kcal). Elenyésző benne a fehérje mennyisége: 100 g-ban 1,5 g. Zsír még kevesebb található benne, mindössze 0,4 g/100 g. Szénhidráttartalma szintén csekély: 5,3 g/100 g.

Vitaminjai közül a C-vitamin (17 mg/100 g), a folsav (33 μg/g), és a béta-karotin érdemel említést. Az ásványi anyagok közül említésre érdemes a mangán, a kalcium, a magnézium, a kálium, a réz, a foszfor és a cink. Élelmirost-tartalmának mennyisége (2–2,5 g/100 g) révén szinte minden étrendbe beilleszthető. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostban gazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a "tömeget adó" hozzávaló lehet. E jó tulajdonságai miatt elképesztő változatosságot mutat az elkészítésének módja.

Erre figyeljünk vásárláskor

Cukkini vásárlásakor figyeljünk rá, hogy hibátlan héjú, jó kemény húsú példányokat vegyünk. Ha tölteni szeretnénk, abban az esetben érdemes nagyjából egyforma méretűeket venni. Ha össze szeretnénk főzni valamivel, akkor kisebb darabokat vadásszunk. A vásárlásnál vegyük figyelembe azt is, hogy a kisebb, keskenyebb cukkini íze édesebb, a magvai pedig puhák. Ha a héja fényes, foltosodástól és puhulástól mentes, a kocsánya pedig puha, akkor frissen szedett zöldségről van szó. Ez a legalkalmasabb friss salátákba héjastul vékonyan felszeletelve. Ha a héja már vastagabb, de még könnyen szeletelhető, akkor mehet a grillzöldségek közé vagy a párolt zöldségköretbe. A kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal.

A cukkini töltve is nagyon finom/Fotó: Nagy Anita Noémi
A cukkini töltve is nagyon finom/Fotó: Nagy Anita Noémi

7 CUKKINIFASÍRT, AMIBŐL A HÚSIMÁDÓK IS REPETÁZNAK >>>

Érzékeny növény

Óvatosan kell vele bánni, mert a zsenge termések könnyen nyomódnak, ütésre érzékenyek és gyorsan romlanak. Épen, egészségesen 1-2 napig, hűtőszekrényben pedig 1-2 hétig tarthatók el minőségromlás nélkül. Figyeljünk arra is, hogy ne főzzük túl puhára!

Rengeteg módon elkészíthető

A cukkinit - a tökhöz hasonlóan - nem csak tölthetjük, hanem rengeteg féle ételt készíthetünk belőle. Nagyon jó főzelék, párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret, salátában is megállja a helyét, levesnek is elkészíthető, egy botmixerrel összesimítva, némi fűszerrel gazdagítva mártásnak sem utolsó.

Ez a videó négyféle elkészítési módot mutat be. Grillezés, sütés, pirítás, és párolás, melyiket próbálod ki először?

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.