Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Ez a 7 reggeli éveket ad hozzá az életünkhöz

Ha ezeket az alapanyagokat választjuk a reggelihez, tovább maradunk egészségesek, sőt akár tovább is élhetünk. Kutatások igazolják ennek a hét reggeli ételnek a jótékony hatását. Kipróbáljátok?

Azt már bizonyára mindenki tapasztalta, hogy bizonyos ételek fogyasztása energikusabbá vagy szellemileg aktívabbá teszi egész napra. Ha az alábbi tanácsokat követjük, akkor a megfelelő reggeli étkezés bizonyos betegségek megelőzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez, és ezzel együtt a hosszabb élethez is hozzásegíthet.

Kardiológusok szerint a növényi alapanyagok a legjobbak egy egészséges reggeli összeállításához. Ha több zöldséget, diófélét és teljes kiőrlésű gabonát csempészünk a reggelibe, miközben kerüljük a cukor, a só és a transzzsírok fogyasztását, akkor máris sokat tettünk például a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséért. Mit együnk hát a hagyományos reggelik helyett? Íme!

1. Zabkása

Reggel is fontos, hogy megelőzzük a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezért javasolt kerülni a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátokat (pl. cukros, lisztes élelmiszerek). Érdemes lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztani, ilyen például a zab, ami egyéb előnyökkel is jár. Egy tanulmány szerint, akik legalább 100 gramm zabot fogyasztottak naponta, sokkal ritkább a magas koleszterint, mint azoknál, akik teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket fogyasztottak. A zabkása fogyasztásával a magasabb rostbevitel is teljesül, ezzel pedig a megfelelő emésztést, anyagcserét is segítjük.

Tanulmányok igazolják, az életünket hosszabbíthatjuk meg az egészséges reggelivel (Shutterstock)
Tanulmányok igazolják, az életünket hosszabbíthatjuk meg az egészséges reggelivel (Shutterstock)

2. Brokkoli

Nem éppen hagyományos reggeli étel a brokkoli, de ideje az előítéleteinket újragondolni, mert ez a zöldség kiváló kiegészítője lehet a reggeli étkezésnek. Nem csak azért jó választás, mert a brokkoli gyorsan elkészíthető például párolással, hanem azért is, mert képes aktiválni a szervezet veleszületett méregtelenítő képességét, amely megakadályozza a rákos sejtek elburjánzását. Továbbá a brokkoli szulforafánt is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy megvédi az érfalakat a szívbetegségeket elősegítő gyulladásoktól.

3. Chia mag

A chia mag szintén jótékony hatással van az egészségünkre. Egy korábbi kutatásban kimutatták, hogy azok a cukorbetegek, akik rendszeresen ettek chia magot javultak a vércukorszint értékeik és a vérnyomásukban is pozitív változást tapasztaltak. A chia gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a szervezetet a daganatokat és az öregedést is okozó szabadgyökökkel szemben. Egy kanál chia mag a reggeli joghurtot vagy zabkását tehát nemcsak tartalmasabbá, de még egészségesebbé teszi.

4. Hagyma

Ennek a választásnak nyilván sok magyar örül, hiszen a hagymás rántotta a legnépszerűbb reggelik közé tartozik. A hagymából felszabaduló kénvegyületek rákmegelőző hatásúak, ezen túlmenően a hagymafélék tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkenthetik a szervezetben a gyulladást. Nem véletlen ittak nagyanyáink torokgyulladásnál hagymateát, de az már egy másik cikk témája.

Miért is ne fogyaszthatnánk spenótot, brokkolit reggelire? Meghosszabbíthatjuk vele az életünket (Shutterstock)
Miért is ne fogyaszthatnánk spenótot, brokkolit reggelire? Meghosszabbíthatjuk vele az életünket (Shutterstock)

5. Leveles zöldségek

Megint egy zöldséges tipp, de itt tényleg fontos a zöld szín! A leveles zöldségek (saláták, spenót, sóska, mángold) segítenek megakadályozni a szívinfarktust okozó magas koleszterinszint kialakulását, és a bennük található rostok az emésztésre is jótékony hatással bírnak. A spenót különösen gazdag karotinoidokban és jelentős vasforrás is. Ráadásul az agynak is jót tesz: egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta egy adag spenótot ettek, kevésbé tapasztalták a szellemi hanyatlást, mint azok, akik nem fogyasztottak spenótot. Jöhet egy hagymás-spenótos rántotta?

6. Bab

Lehet, hogy a britek tudnak valamit, merthogy babot esznek reggelire. Egy 2004-es, idős embereken végzett tanulmány megállapította, hogy minden két evőkanál bab elfogyasztása naponta 8 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. Pontosabban, a bab – valamint a hüvelyesek, például a lencse – heti kétszeri fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ez azért kétségtelenül elgondolkodtató...

7. Olajos magvak

A Harvard Medical School 2013-as tanulmánya szerint egy csipetnyi dió vagy szeletelt mandula nemcsak kellemes textúrát adhat egy tál zabhoz vagy joghurtos parféhoz, de akár évekkel is meghosszabbíthatja az életünket. A tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi 1 adag diófélét fogyasztanak, 20 százalékkal élhetnek minőségibb és hosszabb életet. Charles Fuchs kutató, aki a tanulmány vezetésében segédkezett, úgy vélte, ez annak a ténynek köszönhető, hogy az olajos magvak hamar eltelítenek, azaz gyorsabban jóllakunk velük, illetve segítenek stabilizálni a vércukorszintet, amellyel potenciálisan csökkenthetjük a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Eat this

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.