Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Hagymahatározó kisokos: Melyiket mire használd?

Amellett, hogy a különböző hagymák nyersen, főve és sütve egyaránt számos étel alapanyagai, rendkívül egészségesek is.

Habár az egészségednek azzal teszel jót, ha nyersen fogyasztod, az ízlelőbimbók kényeztetésére inkább a belőle készült ételek alkalmasak. Ott van például a hagymalekvár, a rántott hagymakarika, a hagymával töltött rétes, a pácolt, illetve a sült fokhagyma, vagy a méltán népszerű hagymaleves! Lássuk, hogy a különböző hagymák milyen ízűek és milyen ételekhez melyiket érdemes választani!


Újhagyma

Zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt kerül ki a földből. Salátákba, vajas kenyérre szórva a legfinomabb, de a körözött ízesítésére is ez a legjobb.

Főzőhagyma

A nagy méretű, világosbarna, vagy fehér héjú zöldség kevésbé csípős, magasabb a cukortartalma. Töltve és párolva egyaránt felhasználható. Érdemes ezt választani, ha egy ételben a hagymát sokkal inkább az állaga, mint a csípős íze miatt raknánk.

Lila hagyma

Édeskés, enyhén fűszeres ízt ad az ételeknek. Nyersen salátába vagy zsíros kenyérre szórva a legfinomabb. De készíthetünk belőle lilahagyma-lekvárt is vagy csatnit, mindegyik különleges csemege!


Mogyoróhagyma

Salotta néven is árulják ezt a kisebb fejű fajtát. Enyhe íze miatt mártásokba és húsételekbe illik, de a legtöbb ételben a vöröshagyma is tökéletesen helyettesíthető vele.

Gyöngyhagyma

Általában savanyúságként kapható. Remek kiegészítője a hidegtálaknak, szendvicseknek és salátáknak. Íze édeskés, nevét pedig alakjáról kapta.

Póré

A hosszú szárú fajta nem fejleszt hagymafejet. Enyhe ízű változatából krémleves készülhet, sajttal és sonkával csőben sütve pedig főétel is lehet.

Fokhagyma

Az átható illatú, erős ízű fokhagyma többek között a sült húsok, halak és főtt ételek elengedhetetlen hozzávalója. A magyar konyhában is nagy divatja van, de más nemzetek is előszeretettel használják.

Vöröshagyma

A magyar konyha egyik fő ízesítője közepesen erős ízű, ez a legelterjedtebb, hazánkban ezt termesztjük és fogyasztjuk leggyakrabban.

Miért sírunk tőle?

A vöröshagymában lévő egyik vegyület a zöldség felvágásakor a levegőbe kerül, majd vízzel érintkezve – ami a szemben is megtalálható – savvá alakul, és irritációt okoz. Amennyiben aprítás előtt behűtöd a gumót, szeleteléskor lassabban engedi ki magából ezt a bizonyos anyagot.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.