Klasszikus kuglóf
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Sokan lehet, hogy észre sem vették, hogy a kekszek többségének felületét apró lyukak díszítik. Mire valók ezek a lyukacskák? Eláruljuk!

Legyen szó akár sós, akár édes kekszről, szinte alig akad olyan változat, melynek sima lenne a felülete. Az összes kekszen apró lyukacskák találhatók, ráadásul nem is egy, hanem rengeteg. Azt gondolhatnánk, hogy ez valamiféle minta vagy díszítés, azonban sokkal praktikusabb oka van annak, hogy a gyártók (márkától függetlenül) kilyukasztják a kekszeiket!

Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock
Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock

Miért vannak apró lyukak a kekszen?

A kekszek mind száraz ropogtatnivalók, ám a tészta, amiből készülnek, tartalmaz nedvességet is. A sütés közben ez a nedvesség gőzzé alakul és ha olyan a keksz receptje, akkor a távozó gőz képes lenne felfújni, felpuffasztani a ropogtatnivalót.

Olyasmi formát és állagot kapnánk, mint amit a kenyerek esetében is látunk. A gyártók azonban ezt szeretnék elkerülni, és egységes, lapos kekszeket akarnak készíteni, ezért a gyártósoron a gépek apró lyukakat szúrnak a sütés előtt álló kekszekbe, hogy a gőz nyugodtan távozhasson és ne deformálja a terméket – olvasható az All Recipes cikkében.

A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock
A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock

Ez az eljárás sokak számára ismerős lehet, hiszen a házi sütemények, például a zserbó tetejét is megszurkáljuk egy villával, de a bejglinél is fontos, hogy létrehozzuk a lyukakat, melyeken át a gőz távozni tud, így nem reped meg a tészta sütés közben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.