Legyen szó akár sós, akár édes kekszről, szinte alig akad olyan változat, melynek sima lenne a felülete. Az összes kekszen apró lyukacskák találhatók, ráadásul nem is egy, hanem rengeteg. Azt gondolhatnánk, hogy ez valamiféle minta vagy díszítés, azonban sokkal praktikusabb oka van annak, hogy a gyártók (márkától függetlenül) kilyukasztják a kekszeiket!
A kekszek mind száraz ropogtatnivalók, ám a tészta, amiből készülnek, tartalmaz nedvességet is. A sütés közben ez a nedvesség gőzzé alakul és ha olyan a keksz receptje, akkor a távozó gőz képes lenne felfújni, felpuffasztani a ropogtatnivalót.
Olyasmi formát és állagot kapnánk, mint amit a kenyerek esetében is látunk. A gyártók azonban ezt szeretnék elkerülni, és egységes, lapos kekszeket akarnak készíteni, ezért a gyártósoron a gépek apró lyukakat szúrnak a sütés előtt álló kekszekbe, hogy a gőz nyugodtan távozhasson és ne deformálja a terméket – olvasható az All Recipes cikkében.
Ez az eljárás sokak számára ismerős lehet, hiszen a házi sütemények, például a zserbó tetejét is megszurkáljuk egy villával, de a bejglinél is fontos, hogy létrehozzuk a lyukakat, melyeken át a gőz távozni tud, így nem reped meg a tészta sütés közben.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.