Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sokan lehet, hogy észre sem vették, hogy a kekszek többségének felületét apró lyukak díszítik. Mire valók ezek a lyukacskák? Eláruljuk!

Legyen szó akár sós, akár édes kekszről, szinte alig akad olyan változat, melynek sima lenne a felülete. Az összes kekszen apró lyukacskák találhatók, ráadásul nem is egy, hanem rengeteg. Azt gondolhatnánk, hogy ez valamiféle minta vagy díszítés, azonban sokkal praktikusabb oka van annak, hogy a gyártók (márkától függetlenül) kilyukasztják a kekszeiket!

Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock
Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock

Miért vannak apró lyukak a kekszen?

A kekszek mind száraz ropogtatnivalók, ám a tészta, amiből készülnek, tartalmaz nedvességet is. A sütés közben ez a nedvesség gőzzé alakul és ha olyan a keksz receptje, akkor a távozó gőz képes lenne felfújni, felpuffasztani a ropogtatnivalót.

Olyasmi formát és állagot kapnánk, mint amit a kenyerek esetében is látunk. A gyártók azonban ezt szeretnék elkerülni, és egységes, lapos kekszeket akarnak készíteni, ezért a gyártósoron a gépek apró lyukakat szúrnak a sütés előtt álló kekszekbe, hogy a gőz nyugodtan távozhasson és ne deformálja a terméket – olvasható az All Recipes cikkében.

A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock
A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock

Ez az eljárás sokak számára ismerős lehet, hiszen a házi sütemények, például a zserbó tetejét is megszurkáljuk egy villával, de a bejglinél is fontos, hogy létrehozzuk a lyukakat, melyeken át a gőz távozni tud, így nem reped meg a tészta sütés közben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.