Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Puncstorta  recept
Puncstorta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sokan lehet, hogy észre sem vették, hogy a kekszek többségének felületét apró lyukak díszítik. Mire valók ezek a lyukacskák? Eláruljuk!

Legyen szó akár sós, akár édes kekszről, szinte alig akad olyan változat, melynek sima lenne a felülete. Az összes kekszen apró lyukacskák találhatók, ráadásul nem is egy, hanem rengeteg. Azt gondolhatnánk, hogy ez valamiféle minta vagy díszítés, azonban sokkal praktikusabb oka van annak, hogy a gyártók (márkától függetlenül) kilyukasztják a kekszeiket!

Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock
Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock

Miért vannak apró lyukak a kekszen?

A kekszek mind száraz ropogtatnivalók, ám a tészta, amiből készülnek, tartalmaz nedvességet is. A sütés közben ez a nedvesség gőzzé alakul és ha olyan a keksz receptje, akkor a távozó gőz képes lenne felfújni, felpuffasztani a ropogtatnivalót.

Olyasmi formát és állagot kapnánk, mint amit a kenyerek esetében is látunk. A gyártók azonban ezt szeretnék elkerülni, és egységes, lapos kekszeket akarnak készíteni, ezért a gyártósoron a gépek apró lyukakat szúrnak a sütés előtt álló kekszekbe, hogy a gőz nyugodtan távozhasson és ne deformálja a terméket – olvasható az All Recipes cikkében.

A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock
A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock

Ez az eljárás sokak számára ismerős lehet, hiszen a házi sütemények, például a zserbó tetejét is megszurkáljuk egy villával, de a bejglinél is fontos, hogy létrehozzuk a lyukakat, melyeken át a gőz távozni tud, így nem reped meg a tészta sütés közben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.