Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Sokan lehet, hogy észre sem vették, hogy a kekszek többségének felületét apró lyukak díszítik. Mire valók ezek a lyukacskák? Eláruljuk!

Legyen szó akár sós, akár édes kekszről, szinte alig akad olyan változat, melynek sima lenne a felülete. Az összes kekszen apró lyukacskák találhatók, ráadásul nem is egy, hanem rengeteg. Azt gondolhatnánk, hogy ez valamiféle minta vagy díszítés, azonban sokkal praktikusabb oka van annak, hogy a gyártók (márkától függetlenül) kilyukasztják a kekszeiket!

Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock
Miért vannak apró lyukak a kekszen? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock

Miért vannak apró lyukak a kekszen?

A kekszek mind száraz ropogtatnivalók, ám a tészta, amiből készülnek, tartalmaz nedvességet is. A sütés közben ez a nedvesség gőzzé alakul és ha olyan a keksz receptje, akkor a távozó gőz képes lenne felfújni, felpuffasztani a ropogtatnivalót.

Olyasmi formát és állagot kapnánk, mint amit a kenyerek esetében is látunk. A gyártók azonban ezt szeretnék elkerülni, és egységes, lapos kekszeket akarnak készíteni, ezért a gyártósoron a gépek apró lyukakat szúrnak a sütés előtt álló kekszekbe, hogy a gőz nyugodtan távozhasson és ne deformálja a terméket – olvasható az All Recipes cikkében.

A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock
A lyukaknak köszönhetően lesz lapos a keksz /Fotó: Shutterstock

Ez az eljárás sokak számára ismerős lehet, hiszen a házi sütemények, például a zserbó tetejét is megszurkáljuk egy villával, de a bejglinél is fontos, hogy létrehozzuk a lyukakat, melyeken át a gőz távozni tud, így nem reped meg a tészta sütés közben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.