Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Érdekességek

Fehér foltok a szilván: penész vagy valami más?

Javában tart a szilvaszezon, a boltokban és a piacokon kedvező áron lehet hozzájutni ehhez a zamatos, ízletes gyümölcshöz. Azonban nem árt odafigyelni vásárláskor, hogy milyen szilva kerül a kosarunkba. Te például tudod, hogy mi az a fehér bevonat a szilva lila héján?

A szilva sokoldalúan felhasználható gyümölcs, hiszen készíthetünk belőle levest, kompótot, lekvárt, adhatjuk húsok mellé köretnek, és persze lehet finomabbnál finomabb sütemények fontos alapanyaga. Sokan elgondolkodnak azon, hogy mi lehet az a fehér bevonat a gyümölcs héján, vajon penész? Mások csak legyintenek, hogy nincs miért aggódni, a szilva ilyen és kész. Hogy kinek van igaza? Máris eláruljuk!

Fehér, de nem penész / Fotó: Shutterstock
Fehér, de nem penész / Fotó: Shutterstock

A szilva egy vitaminbomba

A szilva egészséges, és érdemes beiktatni az étrendedbe. Sok A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz, valamint remek kálium-, foszfor-, magnézium- és vasforrás. Emellett rostot is tartalmaz, és alacsony a kalóriatartalma, 100 grammonként mindössze 46 kcal. Jót tesz a bélflórának, hozzájárul a rossz koleszterinszint csökkentéséhez és növeli az ösztrogénszintet, ezért a menopauzában lévő nőknek is ajánlott.

Penész vagy szépséghiba?

A boltban, piacon vásárolt vagy otthon, a kertben szüretelt szilváknál gyakori, hogy fehér bevonat van a héjukon, de ez miatt nem kell aggódnod. Ez nem valamiféle penész, hanem egy természetes védőréteg a gyümölcsön, amely dörzsölés, mosás vagy szállítás közben eltűnik. Ez a bevonat megvédi a szilvát a kiszáradástól és a károsodástól.

Mire figyelj szilva vásárlásakor?

A fehér színű bevonattal tehát nem kell foglalkozni, a lényeg, hogy ne keverd össze a penészfolttal. Figyelj a gyümölcs illatára: ha kellemetlen szaga van, az annak a jele, hogy már rothad. Érdemes a kezedbe venni, és ha túl puha, inkább hagyd az üzletben, mert ilyenkor akár már gyomorpanaszokat is okozhat. A nagyon kemény szilva pedig szintén nem jó opció: savanyú és ehetetlen.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.