A szilva sokoldalúan felhasználható gyümölcs, hiszen készíthetünk belőle levest, kompótot, lekvárt, adhatjuk húsok mellé köretnek, és persze lehet finomabbnál finomabb sütemények fontos alapanyaga. Sokan elgondolkodnak azon, hogy mi lehet az a fehér bevonat a gyümölcs héján, vajon penész? Mások csak legyintenek, hogy nincs miért aggódni, a szilva ilyen és kész. Hogy kinek van igaza? Máris eláruljuk!
A szilva egészséges, és érdemes beiktatni az étrendedbe. Sok A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz, valamint remek kálium-, foszfor-, magnézium- és vasforrás. Emellett rostot is tartalmaz, és alacsony a kalóriatartalma, 100 grammonként mindössze 46 kcal. Jót tesz a bélflórának, hozzájárul a rossz koleszterinszint csökkentéséhez és növeli az ösztrogénszintet, ezért a menopauzában lévő nőknek is ajánlott.
A boltban, piacon vásárolt vagy otthon, a kertben szüretelt szilváknál gyakori, hogy fehér bevonat van a héjukon, de ez miatt nem kell aggódnod. Ez nem valamiféle penész, hanem egy természetes védőréteg a gyümölcsön, amely dörzsölés, mosás vagy szállítás közben eltűnik. Ez a bevonat megvédi a szilvát a kiszáradástól és a károsodástól.
A fehér színű bevonattal tehát nem kell foglalkozni, a lényeg, hogy ne keverd össze a penészfolttal. Figyelj a gyümölcs illatára: ha kellemetlen szaga van, az annak a jele, hogy már rothad. Érdemes a kezedbe venni, és ha túl puha, inkább hagyd az üzletben, mert ilyenkor akár már gyomorpanaszokat is okozhat. A nagyon kemény szilva pedig szintén nem jó opció: savanyú és ehetetlen.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.