Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Érdekességek

Ez a hozzávaló nincs az igazi a spagetti carbonaraban!

Kevés olyan fogást övez olyan makacsul kitartó tévhit, mint ami itthon megfigyelhető a spagetti carbonara kapcsán. Pedig egy biztos: az eredeti receptben nincs tejszín!

A carbonara ikonikus itáliai fogás, amelynek eredetéről nagyjából annyiféle történet létezik, mint ahányféleképpen elrontják a készítését. Az igazi spagetti carbonara krémességét nem tejszín, hanem a sózással tartósított pancetta kisült zsírja és a tojás adja, amelyet nem kell főzni, csak a forró tésztára ütni, mert annak hője tökéletesre készíti el.

Szénégetők vagy amerikai katonák?

A történetek igencsak különböznek, akár arról van szó, hogy ki találta ki, akár arról, hogy mikor. Ami biztosnak tűnik: a fogás Rómából ered, mint ahogy a hozzá eredetileg használt pecorino sajt is.

A carbonara szó az olasz nyelv faszén szavához köthető, ezért is gondolják sokan, hogy a város környéki erdőkben dolgozó szénégetők egyszerű, laktató kedvencéről van szó. Mások szerint a szénnek annyi köze van a szószhoz, hogy a benne lévő frissen őrölt bors úgy néz ki, mintha szén lenne.

Ennél érdekesebb történet, hogy a fogás a 19. század elejének lázadó csoportjaihoz, a Carbonarikhoz kapcsolódik. A gond az, hogy semmilyen adat nem maradt fenn az ő kedvenc ételeikről, és még elgondolkodtatóbb, hogy magáról az ételről sem nagyon, egészen a II. világháború végéig, amikor az Olaszországban állomásozó amerikai katonák hazavitték magukkal új kedvencük receptjét. Sokan úgy gondolják, hogy az étel ekkor is született: a katonák szalonna és tojás fejadagjukat olasz szakácsoknak adták, hogy készítsenek belőle valamit – és így született meg a carbonara.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.