15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Érdekességek

Ez a hozzávaló nincs az igazi a spagetti carbonaraban!

Kevés olyan fogást övez olyan makacsul kitartó tévhit, mint ami itthon megfigyelhető a spagetti carbonara kapcsán. Pedig egy biztos: az eredeti receptben nincs tejszín!

A carbonara ikonikus itáliai fogás, amelynek eredetéről nagyjából annyiféle történet létezik, mint ahányféleképpen elrontják a készítését. Az igazi spagetti carbonara krémességét nem tejszín, hanem a sózással tartósított pancetta kisült zsírja és a tojás adja, amelyet nem kell főzni, csak a forró tésztára ütni, mert annak hője tökéletesre készíti el.

Szénégetők vagy amerikai katonák?

A történetek igencsak különböznek, akár arról van szó, hogy ki találta ki, akár arról, hogy mikor. Ami biztosnak tűnik: a fogás Rómából ered, mint ahogy a hozzá eredetileg használt pecorino sajt is.

A carbonara szó az olasz nyelv faszén szavához köthető, ezért is gondolják sokan, hogy a város környéki erdőkben dolgozó szénégetők egyszerű, laktató kedvencéről van szó. Mások szerint a szénnek annyi köze van a szószhoz, hogy a benne lévő frissen őrölt bors úgy néz ki, mintha szén lenne.

Ennél érdekesebb történet, hogy a fogás a 19. század elejének lázadó csoportjaihoz, a Carbonarikhoz kapcsolódik. A gond az, hogy semmilyen adat nem maradt fenn az ő kedvenc ételeikről, és még elgondolkodtatóbb, hogy magáról az ételről sem nagyon, egészen a II. világháború végéig, amikor az Olaszországban állomásozó amerikai katonák hazavitték magukkal új kedvencük receptjét. Sokan úgy gondolják, hogy az étel ekkor is született: a katonák szalonna és tojás fejadagjukat olasz szakácsoknak adták, hogy készítsenek belőle valamit – és így született meg a carbonara.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.