A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Egészséges

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel levest

Csontleves
A levesrajongók nyilván egyetértenek azzal, hogy kevés dolog esik jobban az embernek, mint egy tál leves - legyen szó meleg vagy hideg, tartalmas húsos, vagy könnyű krém változatról. Azon kívül, hogy jól esik, nem is gondolnánk, hogy mennyi izgalmas élettani hozadéka van annak, ha minden nap eszünk egy tál levest - persze nem midnegy, hogy milyet!

Hamarabb jóllaksz

A leves tökéletes előétel, ha szeretnénk mértékletesen fogyasztani a főételből: magas víz-, és többnyire - jó, a tartalmas, főételnek is beillő húsos levesek kivételek - alacsony kalóriatartalmú, így, ha valaki bőséggel levesezett, telítődik kissé, így a másodikból már kevesebb fogy.

Nem mindig elég

Persze levesből is többféle létezik. Az, amelyikben kevés a tápanyag, mert mondjuk csak alapléből és tésztátából állnak, azok inkább folyadékpótlásra jók, és ha valaki főétkezésként fogyasztja ezeket, arra fél óra múlva, jó eséllyel, gyilkos farkaséhség törhet.

Ellenben azok a tartalmas levesek, amelyek zöldségekkel, fehérjében és rostban gazdag hüvelyesekkel vannak tele, és esetleg még húst is tartalmaznak, azok valóban felérnek egy főfogással, és képesek hosszú távon eltelíteni.

Több tápanyag - kevesebb kalória

A legjobb hír most következik: aki minden nap eszik egy tartalmas levest, az jóval több tápanyaggal látja el a szervezetét, jóval kevesebb kalóriával lekísérve. Több tanulmány is értekezik a levesfogyasztás fogyásban illetve az elhízás megelőzésében játszott szerepéről. Egy alaplével főzött, könnyű bableveben például , amiben még számos egyéb zöldség is van, az tele van nem csak rosttal és fehérjével, de antioxidánsokkal, A- és C- vitaminnal is.

Sok tápanyag - sok kalória

A fentieknek ellentmondani látszik, de valójában a levesek egy másik, közkedvelt csoportjáról szólunk most: a mennyei krémlevesekről, amelyek, természetesen akkor a legfinomabbak, ha minimum 30%-os zsírtartalmú tejszínnel vannak besűrítve. Ezek természetesen kevésbé fogyókúrás fogások, bár tápanyagtartalma egy borokkoli- vagy egy sütőtök- esetleg egy zellerkrémlevesnek vitathatatlan. Ha diétázunk, vagy ha szeretnénk az érfalainkat megkímélni, a napi levesünk lehetőleg ne tejszínnel és vajjal dúsított krémleves legyen, hanem inkább hús- vagy zöldségleves alaplével készített bármilyen másik.

Sok lehet a só

A leves akkor jó, ha kellemesen sós - gondolják sokan, emiatt aztán, ha minden nap e mottó jegyében a napi betevő levesünket, jelentősen túlléphetjük az ajánlott napi sóbeviteli értéket, ami a WHO ajánlása szerint körülbelül 5 gramm, ami kb. egy teáskanálnyi sót jelent. A baj a túlzott mennyiségű só elfogyasztásával az, hogy a szervezet (pontosabban a vesék) napi 5-7 gramm só kiválasztására képesek. Verejtékkel, a bőrfelületen át további 50 mg és 8 gramm közti nátrium távozhat, (a napi ajánlott 5 gramm konyhasó kb. 2 gramm nátriumot jelent). A fennmaradó mennyiség kikristályosodva lerakódik a csontok és ízületek tövében és köszvényt vagy ízületi gyulladást okozhat.
Szóval: óvatosan a sóval, inkább fűszerezzünk bőséggel!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.