Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a sárkányokkal. Kellemes, ánizsos illata új értelmet ad a húsos és a zöldséges fogásoknak egyaránt. A francia és erdélyi konyha megkerülhetetlen fűszere, de szerencsére mi is egyre többet használjuk.
Íze, mint az ánizs

Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába. Hazánkba valószínűleg már a honfoglalók is magukkal hozták, de igazából a 16-17. századtól használt. Európában napjainkban leggyakoribb a francia tárkony, de előfordul orosz, német tárkony is. Íze hasonlít az ánizshoz, kevésbé édes, inkább csípősnek lehetne nevezni. A levelek május végén, júniusban a legaromásabbak. Szárított állapotban sokat veszít aromájából, ha tehetjük, használjuk frissen.

Május végén, júniusban az igazi
Május végén, júniusban az igazi
Mi köze Artemiszhez és a sárkányokhoz?

Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.

Gyógyító tárkony

A középkorban sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a gyógynövényeket kinézetüknek megfelelően kell orvosi célokra felhasználni, ezért a tárkonyt hosszú, elágazó gyökere miatt kígyómarás gyógyítására használták. Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. Az ókori görögök fogfájásra használták. Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható. 3 deci vízhez 2 kávéskanál szárított tárkonyt tegyünk, majd 5 perc állás után szűrjük le.

2 csepp tárkonyolaj 1 dl tejben fájdalomcsillapító hatású
2 csepp tárkonyolaj 1 dl tejben fájdalomcsillapító hatású
Mire használjuk?

Hazánkban az erdélyi konyha fűszernövényeként ismerjük, és általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté.
Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó. Finom a tárkonyos csirkeraguleves és a tárkonyos burgonysaláta is.

A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó főzelékek kapnak új értelmezést egy kis friss tárkonytól.A francia konyha alapfűszere. Erdélyhez hasonlóan sült húsok fűszerezésére használják. Fontos a provence-i fűszerkeverékben és mustároknak is fontos alapanyaga.
Nagyon jól megy vad- és szárnyasételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

Szárítva is népszerű
Szárítva is népszerű
Hogy készül a tárkonyecet?

Nagyon finom a tárkonyecet, melyhez a friss tárkonyt jó minőségű borecetbe kell néhány hétre beáztatni úgy, hogy az összevágott tárkonyt éppen ellepje. Miután leszűrtük, már használhatjuk is saláták ízesítésére vagy húsételekhez, mint éppen áfonyamártással tálalt vadgerinchez.

Erdély gasztronómiájáról itt olvashatsz >>>

Az összes tárkonyos étel >>>

Tárkonyos korhelyleves

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1/2 kg (csípős) szárazkolbász
feketebors
ízlés szerint tárkony
tejföl

Elkészítés: A felkarikázott kolbászt süssük zsírjára. Ha túl sok a zsír, öntsünk le belőle. Amikor a kolbász kellemesen ropogós, öntsük rá a káposztát (kevés káposztalé mehet rá). Forgassuk át, majd engedjük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal. 20 perc főzés után öntünk annyi tejfölt hozzá, ami pótolja az elpárolgott vizet, tehetünk bele ízlés szerint tárkonyt (ne túl sokat, mert erős az íze). Ha felforrt, máris kész, tálalhatjuk.

Tárkonyos csirkenyársak

Hozzávalók:
2 csirkemell
2 evőkanál aprított friss tárkony
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj
Só és bors
4 hurkapálca

Elkészítés: Vágjuk a csirkemellet 3 cm-es kockákra, és egy műanyag dobozban pácoljuk legalább egy órát a többi hozzávalóval. Húzzuk a kockákat előzőleg vízbe áztatott hurkapálcára és süssük a sütőben grill funkcióval kb. 12 percig, félidőben megfordítva.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.