Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kávé

Kávé és egészség

kávé / Fotó: Shutterstock
Lehet nélküle élni, de minek - szokták mondani a nagy kávézók. Igazuk van. Nemrégiben ugyanis bebizonyították, hogy a „feketeleves” kifejezetten egészséges. Mértékkel fogyasztva még a magas vérnyomásúaknak sem kell lemondani róla.

Jellegzetes ízét a pörköléskor képződő aromás anyagok adják, amelyek nincsenek összefüggésben a koffeintartalommal. Pedig a kávét az utóbbi kedvéért fogyasztjuk. Egy csésze átlagosan nyolcvan milligramm koffeint tartalmaz, azonkívül ásványi anyagokat és nyomelemeket, például vasat, káliumot, mangánt.

A koffein hatása: élénkíti az agy működését, serkenti a képzettársítást, a mozgékonyságot. Növeli az izomerőt, frissít.

További koffeines italok:
- tea - 40 mg/csésze,
- kóla - 40–60 mg/pohár,
- kakaó - 10–20 mg/csésze.

Kávézás és alvás: az estefelé elfogyasztott kávé (sötét tea) álmatlanságot, izgatottságot, ingerlékenységet okozhat. Idősebbeknél viszont az agy vérellátásának növelése, az alvóközpont ingerlése sokszor álmossághoz vezet.

Mellékhatások: a kávéban lévő csersav izgatja a gyomornyálkahártyát, a koffein fokozza a savtermelést, tehát gyomorégést, émelygést, hányást okozhat. A tejfehérjék kicsapják a csersavat – ezért a mellékhatások tejjel vagy tejszínnel fogyasztott kávénál alig tapasztalhatók.

Előnyei mellett mindez eltörpül. Hiszen a kávé csökkenti a fejfájás és az asztmás rohamok gyakoriságát, javítja a vizelet-elválasztást, az emésztést. Állítólag még a daganatok kialakulását is gátolja. Az elterjedt tévhittel szemben nem emeli meg a vérnyomást.

Koffeinfüggőség: sok, rendszeresen kávézónak hiányérzete lesz, ha nem jut a fekete léhez. Leggyakoribb megvonási tünet a fejfájás, ritkábban a félelemérzés.

Kávé és infarktusveszély
Norvég kutatók tizenkét éven át csaknem negyvenezer középkorú ember sorsát figyelve megállapították: csak azok között gyakoribb az infarktus, akik naponta kilenc csészénél többet fogyasztottak.

Naponta 4–5 csészényi kávé (körülbelül 500 milligramm koffein) veszély nélkül fogyasztható. Halálos koffeinmérgezést 10 gramm tudna okozni – száz-százhúsz csészényi kávét azonban még soha senki sem fogyasztott el néhány órán belül.


 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.