Ez a december más, mint amit megszoktunk, kevesebbet mozdulunk ki, a pihenést nem utazással, hanem otthon töltjük, és bár azt érezhetjük, ez rányomja a bélyegét az ünnepekre, érdemes más szemmel nézni erre az időszakra. Az otthon töltött időt használhatjuk arra is, hogy jobban megismerjük a szilveszteri és újévi hagyományainkat.
Szerezzünk be minőségi magyar alapanyagokat, és próbáljuk meg idén otthon elkészíteni azokat a tradicionális ételeket ebben az időszakban, amiket eddig nem próbáltunk ki. A közös főzés összekovácsolja a családot a tűzhely és az asztal körül, és közben a magyar termelőket is támogathatjuk, ha tőlük vásárolunk. Ha pedig nem lesz teljes a siker, akkor sincs okunk csüggedni, hiszen az éttermek továbbra is várják a rendeléseinket, így ha végül tőlük szerezzük be a kész szilveszteri menüt, akkor az ő túlélésüket is segítjük a mostani helyzetben.
A szilveszter misztikus éjszakája, az új év első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik. Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében, a gazdagság, termékenység, bőség elősegítésében rengeteg hasznos praktika, szokás és alapanyag áll rendelkezésünkre.
A szilvesztert sok helyen ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Egyrészt azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok főként virsli és sült formájában fogyasztják szilveszterkor. Azonban nemcsak a sertéshúsnak van ilyenkor fontos jelentése, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó is ebbe a csoportba tartozik. A magyaroknál a lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.
A javasolt alapanyagok mellett vannak azonban olyan ételek is, melyeket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így ezt sem érdemes az év utolsó és az új év első napján fogyasztani.
- Jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.
- A hagyományosan készített pogácsák egyikébe egyes vidékeken ezen az estén pénzérmét sütöttek. Aki ezt megtalálta, arra a következő évben nagy szerencse várt. (Nagyon fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon!)
- A pénzt a régi hiedelmek szerint másképpen is magunkhoz édesgethetjük: a gazdák éjfélkor vizet húztak a kútból, amit aranyvíznek neveztek. Aki ebből a vízből ivott, arra gazdagság várt.
A itthoni pezsgőgyártás egyre több borászat számára fontos, sőt vannak olyan borászatok, akiknek új utat nyitott a világban az általuk készített pezsgő. Ezeknek a borászatoknak köszönhetően egyre szélesebb a magyar pezsgőpaletta, van miből válogatni. Igaz, a hazai kínálatban is sokszor találkozunk a két champagne-i alapfajtával (chardonnay és pinot noir), de a Kárpát-medence szőlőfajtái sem maradnak el a legismertebbektől. Furmint, hárslevelű, olaszrizling, ezerjó egyaránt alkalmas jó pezsgők készítéséhez. Borvidékeink közül a leginkább „pezsgőelkötelezett” a hűvösebb Etyek–Buda és Mór, de Tokaj, Eger, a Somló és a Balaton környéke is elő tud rukkolni egyedi tételekkel.
3 alapszabály, ha pezsgőt szolgálunk fel
Tojásos virslisaláta
Hozzávalók:
1 kg virsli (műbeles)
1 fej lilahagyma (nagy)
4 db tojás
só
bors (frissen őrölt)
2 ek olívaolaj
85 dkg tejföl
Elkészítése:
1. A virslit megfőzzük, amikor megfőtt, a műbelet leszedjük róla, majd felkarikázzuk. A lilahagymát nagyon vékony csíkokra vágjuk és besózzuk.
2. A tojásokat megfőzzük, majd megpucoljuk. A sárgáját külön edénybe szedjük, összetörjük villával, és kevés sóval, vagy ételízesítővel valamint olívaolajjal kikeverjük. A tojásfehérjét felcsíkozzuk.
3. A felszeletelt virslit, a lilahagymát, a tojásfehérjét, a tejfölt, és az átlagosnál több borsot, valamint a kikevert tojássárgáját összekeverjük. Szükség esetén ízesítjük még. Arra jó figyelni, hogy néhány órás hűtőben állás után valószínűleg újra kell fűszerezni. Ez a természetes, ahogy az ízek összeérnek.
Kockás malacpecsenye póréhagymás lencsével
Hozzávalók:
1 kg malachús (comb, lapocka vagy bőrös császár)
só
50 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
1 db póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
1. Éles késsel bekockázzuk a malacbőrt, a húsdarabok másik felét alaposan besózzuk. A római tálat és a fedelét legalább fél óráig vízben áztatjuk, majd belerakjuk az előkészített húsdarabokat. Rárakjuk a fedőt, és 180 fokos sütőben 2-3 órán át sütjük.
2. Közben a megmosott lencsét sós vízbe rakjuk főni. Teszünk mellé egy meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, és félpuhára előfőzzük és leszűrjük.
3. Kivesszük a sütőből a római tálat. Ha már megpuhult a hús, kiszedjük. Hagyjuk egy picit állni, majd egy kis merőkanállal leszedjük a pecsenyeléről a felesleges zsiradékot.
4. A lencsét elkeverjük az összevágott póréhagymával és a zúzott fokhagymával. A zsírtalanított szaftba visszatesszük a húst, köré szórjuk a lencsét. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg a pecsenye szépen meg nem pirul, közben a lencse is elkészül.
Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók:
50 dkg lencse
só
3 db babérlevél
olaj
5 ek liszt (a fele lehet tönköly)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
3 dl tejföl
1 ek cukor
1 ek ecet vagy citromlé
Elkészítése:
1. A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük 15 perc alatt.
2. Közben elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 dl hideg vízzel, és a tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész lencsefőzeléket. Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral és ecettel ízesítjük.
Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.