Így használd fel a maradék krumplipürét! 6 szenzációs tipp

A krumplipüré csakis forrón, frissen jó, azon melegében, ahogy a gőzölgő krumplikockákat összetörjük vajjal és tejjel. Mire kihűl, a krumpli magába szívja a nedvességet, összeáll egy undok tömbbé, és már nem segít neki semmi. Pedig előfordulhat, hogy marad belőle, de másnap már senki nem kéri.
A krokett adja magát, de formázhatunk a krokett tésztájából kis lepénykéket is, és akkor már elég hozzá egy saláta és egy kis szósz, nem kívánkozik mellé feltétlenül húsos ragu.
A maradék krumplipürét fellazíthatjuk egy kis tejjel, majd kikent formába öntjük, és meglepetéseket dugdosunk bele. Ha többféle maradék sajtunk van, akkor egy szenzációs hétfői vacsorát kerekíthetünk a vasárnapi püré maradékából. Füstölt sajt, feta, camembert, brie, gorgonzola, trappista vagy emmentáli - mindegyiknek jót tesz a forró sütő és a krumpliköpönyeg. Mellé egy saláta, és tökéletes a vacsora.
Persze keverhetünk a püréhez ezt-azt is a feljavításkor. Pesto, darált sonka, maradék párolt zöldség, konzerv kukorica, párolt zeller, pirított gomba, maradék felvágottak… Ha egyik sincs, egy tonhalkonzerv is megteszi, és ha pár karika paradicsom és néhány olajbogyó kerül a tetejére, sütőbe dugva fél órát hagyjuk összesülni: senki nem ismeri fel a tegnapi krumplipürét.
Persze nem csak tálban süthetjük az így feljavított krumplis alapot. Gombócolhatjuk, és tepsire téve kis falatkákat süthetünk belőle, vagy tenyérnyi lepényeket formázva kevés olajon piríthatjuk. A lényeg, hogy sok ropogós kérge legyen.
A maradék krumplipürével sűríthetünk krémleveseket is. Egy fej hagymát kevés olajon vagy vajon megdinsztelünk, rádobjuk az éppen rendelkezésre álló zöldségeket, felöntjük vízzel, ízesítjük kedvünk szerint, majd amikor puhára főttek a zöldfélék, hozzáadjuk a krumplipürét, összeturmixoljuk, esetleg tejszínnel, tejföllel krémesítjük a forró levest.
Ha viszonylag sok püré maradt, segít a nemzetközi konyha. Az angolok pásztorpitéje, a Shepherd’s Pie, vagy a franciák kedvelt étele, a Hachis Parmentier. Hasonlítanak egymásra: mindkettő krumplipüré alatt sült fűszeres, darált húsból készült ragu, tipikus egytálétel, amikor együtt, de mégis külön sül a hús és a körete.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.