Klasszikus kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Epres blondie
Babgulyás
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

A szódabikarbóna tényleg csodaszer, még erre is használható!

A szódabikarbóna, ahogy arról már többször is írtunk, filléres csodaszer, amit sokoldalúan használhatunk a háztartásban. Hasznosnak bizonyul sütés során, ráadásul tökéletes a drága és környezetkárosító tisztítószerek helyettesítésére. És mire jó még? Cikkünkben eláruljuk!

Ha te is arra törekszel, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot jutass a környezetedbe, biztosan használod a szódabikarbónát a mindennapok során. Hiszen ez a szer valóban egy jolly joker: a fehér ruhákat még ragyogóbbá teszi, eltávolítja a makacs szennyeződéseket a padlóról, a tűzhelyről vagy a konyhapultról, a szappanlerakódást a zuhanyzóból vagy a kádból, de eltünteti a zsírfoltokat is. Semlegesíti a kellemetlen szagokat, így tehetjük a hűtőszekrénybe, de a cipőbe is, sőt kitűnő izzadásgátló is.

Mosogatásnál is jól jön: feloldja az odaégett ételmaradékot / Fotó: Shutterstock
Mosogatásnál is jól jön: feloldja az odaégett ételmaradékot / Fotó: Shutterstock

Sütésnél igazi kincs!

Háziasszonyként elsősorban sütésnél használjuk. A szódabikarbóna, azaz a nátrium-hidrogén-karbonát vízben jól oldódó só, amely a savakat semlegesíti (savval érintkezve enyhe lúgként viselkedik), miközben szén-dioxid szabadul fel. Sütéskor a térfogatnövelő hatását használjuk ki: hő hatására ugyanis megemelkedik, és így sokkal lazább szerkezettűvé teszi a tésztákat. Óvatosan kell vele bánni, mert lúgos hatása miatt erősebb ízt és színt ad a süteményeknek. Ha szódabikarbónát használsz, mindig tegyél a sütibe egy kevés savas hozzávalót is, ami lehet pár csepp ecet, citromlé vagy kevés joghurt.

Főzéskor sem árt, ha kéznél van

Régi, bevált praktika szódabikarbónával puhítani a húst, vagy lemosni a zöldségeket, gyümölcsöket és gyakori az is, hogy egy csipetnyi szódabikarbónával tesszük még légiesebbé a rántottát. Mire használhatjuk még? Nos, a hüvelyesek főzési idejét is lerövidíthetjük vele. A bab például viszonylag hosszú ideig fő, de ez könnyen módosítható egy kevés szódabikarbónával: áztathatjuk szódabikarbónás vízben a babot, vagy ha elfelejtettük előáztatni, akkor tehetjük közvetlenül a főzővízbe.

Csicseriborsóhoz is adható / Fotó: Shutterstock
Csicseriborsóhoz is adható / Fotó: Shutterstock

A mennyiségre figyeljünk!

A szódabikarbóna tehát – ami nem tévesztendő össze a sütőporral! – csodákat tesz a szárított babbal, ám ehhez már egy kevéske is elég. A nagy mennyiségben hozzáadott szódabikarbóna ugyanis szappanos ízűvé teheti a babot, és a végeremény élvezhetetlen lesz. Az arányokat érezni fogod, de általánosságban elmondható, hogy kb. 50 dkg babhoz 1 csapott teáskanál szódabikarbóna szükséges.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.