A hétvégi bruncholás, azaz leegyszerűsítve a késői villásreggeli manapság igen divatos baráti, családi körben is. Egy ilyen alkalomra biztosan készül amerikai palacsinta. Ha így van, bátran süss többet, a maradékot pedig a következő héten, a rohanós reggeleken is megeheted. A titok a melegítés.
Bár kézenfekvő megoldásnak tűnik, nem igazán jó ötlet a mikróban melegíteni a palacsintát. A mikrohullámok ugyan felmelegítik, de ahogy hűl, a keményítőben bekövetkező változások szivacsossá és/vagy morzsalékossá teszik a tésztát. Ha mégis ezt a módszert választod, ügyelj arra, hogy a palacsintákat ne tedd egymásra, sőt ne is érjenek egymáshoz – így egyenletesebben melegednek át. Takard le papírtörlővel, ami segít elszívni a melegítés közben keletkező gőzt. Palacsintánként elég 15 másodperc nagy teljesítményen, utána pedig a lehető leggyorsabban edd meg, mielőtt még a textúrája megváltozna.
Ha valóban azt szeretnéd érezni, hogy friss palacsintát eszel, melegítsd serpenyőben! Ennél a módszernél arra kell vigyázni, hogy újramelegítés legyen, és ne süsd túl a palacsintát. Lassú tűzön kezd el melegíteni az enyhén kivajazott serpenyőt, majd tedd bele a palacsintát. Ne zsúfold tele a serpenyőt, és a palacsintákat kb. 10 másodpercenként fordítsd meg. Kb. 1 perc alatt átmelegszik: belül lágy, kívül isteni ropogós lesz.
Jó módszer, csak picit időigényes. A sütőt ugyanis elő kell melegíteni, mielőtt beletennéd a palacsintákat. Ha azonban nagy a család, simán megéri ezt a módszert választani, hiszen addig is, míg melegszik a sütő (és majd a palacsinta), lehet mást csinálni. Tedd sütőlapra a palacsintákat, és kb. 10 perc alatt át is melegszenek. Ha több időre van szükséged, egyszerűen vedd lejjebb a hőfokot.
A forrólevegős sütőt nem kerülhetjük meg, hiszen egyre több konyhában kap helyet ez a készülék. Energiatakarékos, rövid idő alatt felmelegszik, gyorsan felmelegíti a palacsintát is, miközben az állaga tökéletes marad. Ami gond lehet, az a mérete: általában a tálcák túl picik, és a palacsintákat nem lehet egymásra tenni, mert akkor nedves réteg keletkezik rajtuk, ami pár perccel a kivétel után megkérgesedik. A palacsintákat mindkét oldalunkon meg kell sütni, így kb. 30 másodperc után meg is kell fordítani őket.
A mindkét oldalról közvetlenül kifejtett hő hatására a palacsinta szinte új életre kel – nem beszélve a fantasztikus illatokról. Az egyetlen buktató, ha mondjuk csokidarabokkal vagy gyümölcsökkel ízesítetted a palacsintatésztát: ezek ugyanis a gépbe csöpöghetnek, és megéghetnek, füstölni kezdhetnek. Ha ezt a módszert választod, állítsd magas fokozatra a pirítót és tedd bele a palacsintákat, majd fogyaszd azonnal a meleg tésztát.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.