Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Szétesik a fasírt? Ha így készíted, mindig sikerülni fog!

Fasírt /Fotó: Mindmegette
A fasírt az egyik legnépszerűbb húsételünk, amit ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. Vagy mégsem? Ha neked is sokszor szétesik, morzsálódik, biztosan bosszankodsz. Segítünk, hogy ezentúl mindig tökéletes fasírtot tálalhass a családnak!

Még a profi szakácsokkal is előfordul, hogy nem úgy sikerül valami, ahogy szeretnék, így nem kell kétségbe esni, ha neked sem megy simán a sütés vagy főzés. Nincs miért szégyenkezned akkor sem, ha szétesik a fasírt – mutatjuk a lehetséges okokat!

Ilyen gyönyörű fasírtokat készíthetsz, ha megfogadod a tanácsainkat /Fotó: Mindmegette
Ilyen gyönyörű fasírtokat készíthetsz, ha megfogadod a tanácsainkat /Fotó: Mindmegette

1. Hiányzik a kötőanyag

A fasírtnál alapvető fontosságú, hogy legyen benne olyan összetevő, ami az alapanyagokat egyben tartja – például a tojás. A fehérjék a hő hatására megkeményednek, és összefogják a húst, hogy ne essen szét. (Ezenkívül a tojás nedvességet is biztosít, így a hús nem lesz száraz.) A zsemlemorzsa vagy a tejben áztatott zsemle vagy kenyér is fontos kötőanyag, amely felszívja a felesleges nedvességet és egyben tartja a darált húst. Ezáltal könnyebb formázni és sütés után is stabilan egyben marad. A kenyér vagy a morzsa segít abban is, hogy a fasírt belseje puha maradjon, és ne száradjon ki.

2. Nem jó az összetevők aránya

Bár a fűszerek és a hagyma, fokhagyma vagy zöldfűszerek nem közvetlenül kötőanyagok, mégis fontos szerepük van abban, hogy milyen lesz a fasírt állaga. A finomra aprított zöldségek textúrát adnak, de a megfelelő mennyiség betartása fontos, hogy ne lazítsák fel a masszát túlzottan.

3. Nem megfelelő a hús

A darált hús zsírtartalma is fontos: a zsírosabb hús jobban összetapad, míg a túl sovány hús könnyebben szétesik. Ezért fontos, hogy a hús ne legyen túl száraz, mert akkor nehezebben áll össze. A legjobb a sertéshús, pl. a lapocka, amely szaftosabbá teszi a darált húst. A sertés- és marhahús keveréke is jó választás. Természetesen baromfihús is használható, de ökölszabályként a keveréknek 70 százalék sovány húsból és 30 százalék zsíros húsból kell állnia.

A fasírt 70 százalék sovány húsból és 30 százalék zsíros húsból készüljön / Fotó: Shutterstock
A fasírt 70 százalék sovány húsból és 30 százalék zsíros húsból készüljön / Fotó: Shutterstock

4. Türelmetlen vagy

Igen, igen, ha éhes vagy, a lehető leggyorsabban szeretnél végezni a fasírt elkészítésével is. Pedig a keveréket hagyni kell egy rövid ideig pihenni, hogy az összetevők jobban összeálljanak. A másik hiba, ami a türelmetlenségből fakad, hogy gyorsan forgatod a fasírtokat a serpenyőben, így nem egyenletesen sül át a hús.

5. A sütéssel is hibázhatsz

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű zsiradékban süsd a fasírtot, különben a serpenyőhöz ragad. Forró zsiradékban, de közepes hőmérsékleten süss: ha nem elég meleg az olaj vagy a zsír, a hús magába szívja a zsiradékot, míg ha túl magas a hőmérséklet, a fasírt kívül megég de a belseje nyers maradhat.

Ha ezekre figyelsz, biztos, hogy a fasírt vagy a húsgolyó könnyen formázható lesz, és nem fog szétesni a sütés során.

(Borítókép: Mindmegette)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.