Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Finomfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Praktikus

Megfonnyadt az uborka? Ezzel a trükkel lesz újra roppanós

Kígyóuborka /Fotó: Shutterstock
Bárkivel előfordulhat, hogy megmarad egy kis uborka a hűtőszekrényben, amely napokkal a vásárlás után már nem túl friss, főleg nem ropogós. A fonnyadt uborkát sem kell azonban kukázni, ugyanis egy egyszerű trükkel új életet lehelhetünk bele.

A kígyóuborka a diétázók kedvence, de a reggelik és könnyed vacsorák, meg persze a szendvicsek elengedhetetlen eleme is. Az uborkából sokféle fogás készülhet: tökéletes salátákhoz, önmagában is kínálhatjuk valamilyen mártogatóssal, de kerülhet limonádéba is, hogy még ízletesebbé tegye a nyári, hűsítő italokat.

Az uborkából finom és hűsítő italok is készíthetők /Fotó: Shutterstock
Az uborkából finom és hűsítő italok is készíthetők /Fotó: Shutterstock

Az uborka a nyári melegben kitűnő hidratálószer, ugyanis nagy mennyiségű vizet tartalmaz, kalóriát viszont alig, így nem véletlenül lett a fogyókúrázók kedvence. Az uborka vízhajtó hatású, amit főleg a magas káliumtartalmának köszönhet, emellett található benne kalcium, magnézium, foszfor, vas, B1-, B2-, B6- és C-vitamin is.

Nem mindegy, hogyan tároljuk az uborkát

A kígyóuborka a pulton legjobb esetben is csak néhány napig marad friss, hűtőszekrényben viszont akár egy hétig is roppanós marad. 10 fok alatt könnyen "fagyási" sérüléseket szenvedhet, és megpuhulhat. Ezt elkerülhetjük, ha a friss, egészséges uborkát alaposan megmossuk folyó vízzel, papírtörlővel szárazra töröljük és a hűtőszekrény melegebb részeiben, az ajtóban vagy a polcok elején tároljuk.

Egy kis trükkel újra ropogós lesz az uborka /Fotó: Shutterstock
Egy kis trükkel újra ropogós lesz az uborka /Fotó: Shutterstock

Mit tegyünk az uborkával, ha mindezek ellenére megpuhul?

Mivel magas a víztartalma, ha veszít belőle, megfonnyad. A legegyszerűbben úgy tudunk új életet lehelni az uborkába, és úgy tudjuk ismét ropogóssá varázsolni, ha vízbe tesszük.

A Daily Meal cikke felidézi, hogy a Too Good To Go nevű szervezet tavaly kampányt indított az élelmiszer-pazarlás visszaszorításának érdekében, és az egyik videójukban pont azt mutatják be, hogyan lesz újra friss a fonnyadt uborka.

Az uborka nagy része víz, így ha pótoljuk, újra ropogós lesz /Fotó: Shutterstock
Az uborka nagy része víz, így ha pótoljuk, újra ropogós lesz /Fotó: Shutterstock

A már régi, fonnyadt kígyóuborkát vágjuk fel hosszú csíkokra, tegyük egy edénybe vagy befőttesüvegbe és töltsük fel hideg vízzel úgy, hogy minden darabot ellepjen. Az edényt vagy az üveget ezután tegyük a hűtőbe és hagyjuk ott legalább fél napig.

@toogoodtogo Keep your cucumbers crunchy with this easy storage tip #cucumberstorage #freshveg #foodwastehack #lowwastehack ♬ original sound - logan

Az uborka megszívja magát, azaz visszanyeri az időközben elveszített folyadékot és ismét ropogós lesz.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.