Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Így marad friss, ropogós a kenyér akár több napig is

A friss, ropogós héjú kenyér minden péksütemény-imádó álma. A kenyér frissességét több napig megőrizni azonban igazi kihívás. Jó hír, hogy egy apró trükk segítségével egyszerűen megoldható – eláruljuk, mit kell tenned!

A kenyér, különösen a frissen sült, ropogós héjú és puha belsejű kenyér sokak kedvenc alapanyaga a mindennapi étkezésben. Sajnos a kenyér gyorsan veszít frissességéből: kiszárad, megkeményedik vagy éppen penészes lesz. Vajon van rá mód, hogy tovább élvezhesd a friss kenyér ízét és állagát anélkül, hogy minden nap elzarándokolnál a pékségbe? Szerencsére egy egyszerű trükkel meghosszabbíthatod a kenyér frissességét, és megvédheted a penészedéstől.

Nem lehetetlen, hogy a kenyér akár több napig is friss maradjon / Fotó: Shutterstock
Nem lehetetlen, hogy a kenyér akár több napig is friss maradjon / Fotó: Shutterstock

A friss kenyér titka: a kockacukor

Tudtad, hogy a kockacukor jelentősen befolyásolhatja a kenyér eltarthatóságát? Ez egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy a kenyér hosszabb ideig friss maradjon. A kockacukor ugyanis elnyeli a felesleges nedvességet a környezetből, és optimális körülményeket teremt a kenyér tárolásához. Így a kenyér hosszabb ideig marad puha és penészmentes. Mindössze annyit kell tenned, hogy két kockacukrot teszel a kenyértartóba, különböző helyekre. Rendszeresen ellenőrizd a kockacukor állapotát, és amikor megpuhul, cseréld ki újakra!

A titok: 2 szem kockacukor a kenyér mellett / Fotó: Shutterstock
A titok: 2 szem kockacukor a kenyér mellett / Fotó: Shutterstock

Hogyan tárold a kenyeret?

A kenyér legnagyobb ellensége a nedvesség, ami elősegíti a penészesedést, míg a túl száraz levegő kiszárítja és megkeményíti a kenyeret. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően tárold a kenyeret.

  • Kenyértartó doboz – ez a kenyér tárolásának bevált módja. A legjobbak a természetes anyagból, például fából vagy bambuszból készült tárolók, amelyek biztosítják a megfelelő légáramlást.
  • Vászonzacskó – ez is egy szuper módszer: a vászon felszívja a felesleges nedvességet, miközbe a kenyér „lélegzik”, szellőzik.

Fontos, hogy a kenyeret soha ne tárold hőforráshoz – fűtőtesthez, sütőhöz – közel. A magas hőmérséklet ugyanis felgyorsítja a kenyér öregedési folyamatát.

A tökéletes megoldás: fagyasztás

Ha van lehetőséged, mindig fagyassz le kenyeret! A szeletelve jégre tett kenyér néhány óra alatt egy tálcán szoba-hőmérsékleten gyönyörűen kiolvad, ha egészben fagyasztottad le, picit több időre lesz szükség. Az így tartósított kenyér felengedve pont olyan friss és ropogós lesz, mint a frissen vásárolt.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.