A kenyér, különösen a frissen sült, ropogós héjú és puha belsejű kenyér sokak kedvenc alapanyaga a mindennapi étkezésben. Sajnos a kenyér gyorsan veszít frissességéből: kiszárad, megkeményedik vagy éppen penészes lesz. Vajon van rá mód, hogy tovább élvezhesd a friss kenyér ízét és állagát anélkül, hogy minden nap elzarándokolnál a pékségbe? Szerencsére egy egyszerű trükkel meghosszabbíthatod a kenyér frissességét, és megvédheted a penészedéstől.
Tudtad, hogy a kockacukor jelentősen befolyásolhatja a kenyér eltarthatóságát? Ez egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy a kenyér hosszabb ideig friss maradjon. A kockacukor ugyanis elnyeli a felesleges nedvességet a környezetből, és optimális körülményeket teremt a kenyér tárolásához. Így a kenyér hosszabb ideig marad puha és penészmentes. Mindössze annyit kell tenned, hogy két kockacukrot teszel a kenyértartóba, különböző helyekre. Rendszeresen ellenőrizd a kockacukor állapotát, és amikor megpuhul, cseréld ki újakra!
A kenyér legnagyobb ellensége a nedvesség, ami elősegíti a penészesedést, míg a túl száraz levegő kiszárítja és megkeményíti a kenyeret. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően tárold a kenyeret.
Fontos, hogy a kenyeret soha ne tárold hőforráshoz – fűtőtesthez, sütőhöz – közel. A magas hőmérséklet ugyanis felgyorsítja a kenyér öregedési folyamatát.
A tökéletes megoldás: fagyasztás
Ha van lehetőséged, mindig fagyassz le kenyeret! A szeletelve jégre tett kenyér néhány óra alatt egy tálcán szoba-hőmérsékleten gyönyörűen kiolvad, ha egészben fagyasztottad le, picit több időre lesz szükség. Az így tartósított kenyér felengedve pont olyan friss és ropogós lesz, mint a frissen vásárolt.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.