Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kuglóf
Dubarry-csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Babgulyás
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Praktikus

Így mentsd meg a túlfőtt zöldségeket

Zöldségek főzése /Fotó: Shutterstock
Néha történnek apró katasztrófák a konyhában. Például amikor az egészséges táplálkozás lelkes követőjeként zöldségeket próbálsz főzni, sütni vagy párolni, de a végeredmény sokkal inkább egy kásás massza lesz, mintsem roppanós, finom, harsogó zöldség. Ha van időd és lehetőséged, persze újrapróbálkozhatsz, de kidobni akkor sem kell a túlfőtt finomságokat.

Van, amikor a gyors jeges fürdetés még megállítja a folyamatot, és sikerül kicsit megszilárdítani a zöldségeket. Ez a módszer főleg a párolt vagy főtt zöldségek esetében működik, amiket nem vágtál apró darabokra és természetesen csak akkor, ha még nem főzted teljesen péppé őket.
Ha a zöldségek már túl puhák ahhoz, hogy egy kis hideg víz után feléledjenek, még mindig van néhány lehetőség a hasznosításra.

LEVES BÁRMILYEN ZÖLDSÉGBŐL KÉSZÜLHET

Amikor meglátod a tepsiben a túlsütött tököt, vagy megpillantod a lábasban ázó brokkolimaradványokat, ne kapj dührohamot és ne dobd ki az egészet a szemetesbe! Vegyél egy mély levegőt, és kezdj hozzá a leveskészítéshez. A túlfőzött, túlsütött (de nem elszenesedett!) zöldségekből ugyanis nagyon finom leves készülhet, ami talán jobb is lesz, mint az eredetileg tervezett étel.

Egyszerűen tedd át a túlsült zöldségeket egy turmixgépbe, adj kb. 1/2 csésze vizet vagy valamilyen alaplevet minden 2 csésze zöldséghez. Ízesítsd sóval, borssal, hagymával, fokhagymával. Pár csepp citromlé kiemeli a sötétzöldek intenzív ízét, a pirospaprika és a gyömbér feldobja a sütőtök- vagy sárgarépa-krémlevest, a currypor pedig megbolondítja a karfiollevest.

Díszítsd a levest friss fűszernövénnyel vagy sajttal, és tégy úgy, mintha eleve leveset szerettél volna tálalni.

Ha van időd és lehetőséged, persze újrapróbálkozhatsz, de kidobni akkor sem kell a túlfőtt finomságokat /Fotó: Shutterstock
Ha van időd és lehetőséged, persze újrapróbálkozhatsz, de kidobni akkor sem kell a túlfőtt finomságokat /Fotó: Shutterstock

KÉSZÍTHETSZ GRATINT

Ha nem vagy leveses vagy csak valamivel tartalmasabb ételre vágysz, készítsd gratint a túlfőtt zöldségekből. Az elázott kelbimbóval, a puha zöldbabbal, a pépes burgonyával csodát tesz egy kis sajt, tejszín és zsemlemorzsa.

A zöldségmentést kezd a sütő előmelegítésével, majd vajazz ki egy hőálló tálat. Tedd a tálba a túlfőtt zöldségeket, önts rá 1/2 csésze zsíros tejszínt. (Ha van otthon sonka, vágd fel apró kockákra, és nyugodtan tedd a zöldségekre.) Ezután szórj rá reszelt sajtot és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát. Tedd az edényt a sütőbe kb. 5-6 perce, míg a zsemlemorzsa ropogós lesz, a sajt pedig megpirul.

Csekély erőfeszítéssel a szétfőzött zöldségeket fantasztikus étellé alakítottad, amelyről senki sem gyanítja, hogy egy konyhai katasztrófa ihlette.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.