Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

Így nem ég meg a vaj – mutatjuk a trükköt!

A vaj fantasztikusan finom zsiradék, aminek ízét tovább fokozhatjuk, ha megbarnítjuk. Az eljárás nem bonyolult – karamellizáljuk a vajat – de könnyű elrontani, ugyanis a zsiradék nagyon hamar megéghet. Hogy ez ne forduljon elő, és élvezhessük a telt, diós ízvilágot, mutatjuk, hogyan hevítsük a vajat tökéletesre!

A vaj hevítése során a víz elfő a vajból, így koncentrálódik az íze, a fehérjék pedig karamellizálódnak. Maga a folyamat lassú, de aztán egyik pillanatról a másikra odaég a vaj. Mit tehetünk? El kell csípni azt a pillanatot, amikor már jó, de még nem égett, vagy fel kell készülni, és gyorsan orvosolni a bajt.

A barna vaj extra földes, diós ízt ad az ételeknek / Fotó: Shutterstock
A barna vaj extra földes, diós ízt ad az ételeknek / Fotó: Shutterstock

Gondos előkészület

Mivel a szépen aranyló barna vaj néhány másodperc alatt változik szörnyűséges égett vajjá, érdemes gondosan felkészülni. Először is vágjuk egyforma méretűre a vajat, hogy egyenletesen olvadjon, és tegyük világos színű serpenyőbe, hogy jobban lássuk a vaj színét. Hagyjuk alacsony lángon felolvadni, és keverjük meg gyakran. Amikor a vaj dióbarna színű lesz, célszerű azonnal levenni a tűzről.

A megoldás: hűtés

Megelőzhetjük a vaj égését azzal, hogy egy teáskanál semleges ízű olajjal kezdjük a hevítést. Ha ezt nem szeretnék, adjunk a forró vajhoz pár csepp citromlevet: a hideg folyadék hozzáadásával a vaj hőmérséklete azonnal csökken, így elkerülhető, hogy az megégjen. Végül jó módszer az is, ha egy tál jéghideg vízbe tesszük a serpenyőt. (Utóbbinál legyünk óvatosak, nehogy megégessük magunkat!)

Hevítés előtt vágjuk egyenlő méretű darabokra a vajat / Fotó: Shutterstock
Hevítés előtt vágjuk egyenlő méretű darabokra a vajat / Fotó: Shutterstock

Ha megtörtént a baj…

Ha a vaj égni kezd, még mindig menthető a helyzet. Azonnal vegyük le az edényt a tűzhelyről, és egy szűrőkanál segítségével távolítsuk el az égett darabokat.

Bomba íz

Miután elkészült a barna vaj, a felhasználási lehetőségek száma végtelen: készíthetjük vele a kedvenc süteményünket, tojásrántottát, locsolhatjuk palacsintára, párolhatunk benne zöldségeket, de adhatjuk mártásokhoz, krémekhez is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.