Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Praktikus

Nincs otthon vaj? 7 dolog, amivel helyettesítheted, ha elfogyott

Vaj
Vajra van szükség a recept szerint, de nincs otthon, vagy egyszerűen szeretnél mást kipróbálni? Ne ess kétségbe, van megoldás! Íme néhány ötlet, amivel kezelheted a pánikhelyzetet és ráadásul mindegyik helyettesítő finom is.

Szerencsére a vajnak számos egészséges alternatívája létezik. Akár sütéshez, akár főzéshez keresel helyettesítőt, vagy egyszerűen csak unod, hogy mindig vaj kerül a szendvicsedbe, gyorsan találsz új és izgalmas anyagokat.

1. Ghí

Vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül úgy, hogy felforralják a vajat, amelyből elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje lesüllyed, a megolvadt vaj tetején hab jelenik meg. A habot leszedve és az alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí.

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted (pl. 100 g vajat kiválthatsz 100 g ghível)

Íze: enyhén sós, picit diós

Miként viselkedik? A magas zsírtartalom miatt nedvességet és „vajas” textúrát az ételnek.

Felhasználása: süteményekhez, húsok sütéséhez

2. Almaszósz

A cukrozatlan almaszósz kiváló vajhelyettesítő – különösen, ha csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriák számát, és zsírszegényebben szeretnél főzni, sütni. Nem baj, ha nincs otthon almaszósz, frissen is gyorsan és egyszerűen elkészítheted.

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted

Íze: enyhén édes

Miként viselkedik? Sűrűbb, nedvesebb eredményt ad, mint a vaj.

Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez és süteményekhez

A cukrozatlan almaszósz kiváló vajhelyettesítő! / Fotó: Shutterstock
A cukrozatlan almaszósz kiváló vajhelyettesítő! / Fotó: Shutterstock

3. Sütőtökpüré

A sütőtökpüré, hasonlóan az almaszószhoz, sűrűbbé teszi a sütit és a pékárukat – és enyhe sütőtök ízt is ad. Fontos, hogy olyan sütőtökpürét válassz, amely nem tartalmaz hozzáadott összetevőket. A legjobb, ha te magad sütöd meg a tököt és pürésíted.

Hogyan számolj? 100 g vaj helyett kicsivel kevesebb, kb. 90 g sütőtökpürét használj

Íze: enyhén sós, de alapvetően édes

Miként viselkedik? Nedvesít és sima textúrát ad.

Felhasználása: desszertekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez

4. Avokádó

Az avokádópüré „zökkenőmentesen” olvad a desszertekbe vaj helyett, különösen a csokis sütikbe. A tápanyagokban és egészséges zsírokban gazdag avokádó felerősíti bármely étel egészségügyi előnyeit anélkül, hogy az ízét megváltoztatná.

Hogyan számolj? Mint a sütőtökpürénél: kicsivel kevesebb avokádót használj, mint amennyi vajat ír a recept

Íze: lágy, enyhén vajas

Miként viselkedik? Nedvességet és krémes textúrát ad.

Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Különösen csokis desszertekhez, mint pl. a brownie-hoz illik.)

Az avokádópüré a csokis sütikbe mennyei! / Fotó: Shutterstock
Az avokádópüré a csokis sütikbe mennyei! / Fotó: Shutterstock

5. Banán

Az érett, pépesített banán finom ízt, édességet és nedvességet ad, így ideális vajhelyettesítő. A banán erős ízű, ezért érdemes ezt szem előtt tartani, amikor más összetevőkkel párosítod. Ha banánt választod vajhelyettesítőnek, kevesebb zsírt és több káliumot juttatsz a szervezetedbe.

Hogyan számolj? A receptben ajánlott vaj mennyiségének a felét használd banánból.

Íze: édes

Miként viselkedik? Nedvességet és erős édes ízt ad, ezért ha banánt használsz, csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét.

Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Mivel a banán íze a végeredményen is érződik, ezért a legjobb csokis, diós vagy gyümölcsös desszertekhez adni.)

6. Dióvaj (vagy egyéb magvajak, pl. mandula-, kesudióvaj, stb.)

Az omega-3-ban gazdag magvajak jótékonyan hatnak az egészségre, védik a szív- és érrendszer egészségét. Olyan magvajakat használj, amelyek 100 százalékosak, nem tartalmaznak hozzáadott zsírokat, cukrokat és lehetőleg GMO-mentesek. Ha van otthon nyers, sótlan mag, saját magad is elkészítheted a vajat.

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted.

Íze: diós, enyhén édes (Mindenképpen csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét!)

Miként viselkedik? Nedvesít, sűrít, és édesít.

Felhasználása: süteményekhez, különösen a banános, diós és csokis édességekhez

Ha van otthon nyers, sótlan mag, saját magad is elkészítheted a vajat! / Fotó: Shutterstock
Ha van otthon nyers, sótlan mag, saját magad is elkészítheted a vajat! / Fotó: Shutterstock

7. Kókuszolaj


A kókuszpálma magjának szárított beléből készül. 92 százaléka telített zsírsav – ez azért fontos, mert magas hőmérsékletre hevítve sem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy Nem tartalmaz transz-zsírokat, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. A kókuszolaj ideális húsok sütéséhez. A szűz, finomítatlan kókuszolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Enyhe kókuszos ízt kölcsönöz az ételeknek,

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted.

Íze: enyhén édes, kókuszos

Miként viselkedik? Nedvesít, ízt és aromát ad.

Felhasználása: főzéshez, sütéshez egyaránt használhatod

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.