Szerencsére a vajnak számos egészséges alternatívája létezik. Akár sütéshez, akár főzéshez keresel helyettesítőt, vagy egyszerűen csak unod, hogy mindig vaj kerül a szendvicsedbe, gyorsan találsz új és izgalmas anyagokat.
Vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül úgy, hogy felforralják a vajat, amelyből elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje lesüllyed, a megolvadt vaj tetején hab jelenik meg. A habot leszedve és az alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí.
Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted (pl. 100 g vajat kiválthatsz 100 g ghível)
Íze: enyhén sós, picit diós
Miként viselkedik? A magas zsírtartalom miatt nedvességet és „vajas” textúrát az ételnek.
Felhasználása: süteményekhez, húsok sütéséhez
A cukrozatlan almaszósz kiváló vajhelyettesítő – különösen, ha csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriák számát, és zsírszegényebben szeretnél főzni, sütni. Nem baj, ha nincs otthon almaszósz, frissen is gyorsan és egyszerűen elkészítheted.
Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted
Íze: enyhén édes
Miként viselkedik? Sűrűbb, nedvesebb eredményt ad, mint a vaj.
Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez és süteményekhez
A sütőtökpüré, hasonlóan az almaszószhoz, sűrűbbé teszi a sütit és a pékárukat – és enyhe sütőtök ízt is ad. Fontos, hogy olyan sütőtökpürét válassz, amely nem tartalmaz hozzáadott összetevőket. A legjobb, ha te magad sütöd meg a tököt és pürésíted.
Hogyan számolj? 100 g vaj helyett kicsivel kevesebb, kb. 90 g sütőtökpürét használj
Íze: enyhén sós, de alapvetően édes
Miként viselkedik? Nedvesít és sima textúrát ad.
Felhasználása: desszertekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez
Az avokádópüré „zökkenőmentesen” olvad a desszertekbe vaj helyett, különösen a csokis sütikbe. A tápanyagokban és egészséges zsírokban gazdag avokádó felerősíti bármely étel egészségügyi előnyeit anélkül, hogy az ízét megváltoztatná.
Hogyan számolj? Mint a sütőtökpürénél: kicsivel kevesebb avokádót használj, mint amennyi vajat ír a recept
Íze: lágy, enyhén vajas
Miként viselkedik? Nedvességet és krémes textúrát ad.
Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Különösen csokis desszertekhez, mint pl. a brownie-hoz illik.)
Az érett, pépesített banán finom ízt, édességet és nedvességet ad, így ideális vajhelyettesítő. A banán erős ízű, ezért érdemes ezt szem előtt tartani, amikor más összetevőkkel párosítod. Ha banánt választod vajhelyettesítőnek, kevesebb zsírt és több káliumot juttatsz a szervezetedbe.
Hogyan számolj? A receptben ajánlott vaj mennyiségének a felét használd banánból.
Íze: édes
Miként viselkedik? Nedvességet és erős édes ízt ad, ezért ha banánt használsz, csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét.
Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Mivel a banán íze a végeredményen is érződik, ezért a legjobb csokis, diós vagy gyümölcsös desszertekhez adni.)
Az omega-3-ban gazdag magvajak jótékonyan hatnak az egészségre, védik a szív- és érrendszer egészségét. Olyan magvajakat használj, amelyek 100 százalékosak, nem tartalmaznak hozzáadott zsírokat, cukrokat és lehetőleg GMO-mentesek. Ha van otthon nyers, sótlan mag, saját magad is elkészítheted a vajat.
Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted.
Íze: diós, enyhén édes (Mindenképpen csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét!)
Miként viselkedik? Nedvesít, sűrít, és édesít.
Felhasználása: süteményekhez, különösen a banános, diós és csokis édességekhez
A kókuszpálma magjának szárított beléből készül. 92 százaléka telített zsírsav – ez azért fontos, mert magas hőmérsékletre hevítve sem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy Nem tartalmaz transz-zsírokat, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. A kókuszolaj ideális húsok sütéséhez. A szűz, finomítatlan kókuszolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Enyhe kókuszos ízt kölcsönöz az ételeknek,
Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted.
Íze: enyhén édes, kókuszos
Miként viselkedik? Nedvesít, ízt és aromát ad.
Felhasználása: főzéshez, sütéshez egyaránt használhatod
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.