Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Amennyiben szükséges, egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ.)
Ezután csippentsük le a tészta 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok, és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.) Ezután tegyük be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.
Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék). Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.
A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.
A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig.
Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel. Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből, és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk.
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.