- 1 dl langyos tejjel, a cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. Közben elkeverjük a tojássárgáját a cukorral és hozzáöntjük a maradék tejet. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az anyagokat a kovásszal együtt. Néhány csipet sót adunk hozzá. Jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, végül hozzáöntjük az olvasztott vajat, majd újra jól eldolgozzuk. Ha nagyon ragad, adhatunk hozzá kevés lisztet. Langyos helyen kb. 50 percen át kelesztjük.
- Amíg kel a tésztánk, összekeverjük a darált diót a porcukorral.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és gyengén átgyúrjuk. Egyujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Egy 26 cm-es tortaformát kikenjük vajjal, majd a kiszaggatott tésztakorongokat vajba forgatjuk és egy réteget belehelyezünk a formába. Bőven meghintjünk cukros dióval, majd újabb réteg vajba forgatott tésztakorong és cukros dió jön, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Félretesszük 15-20 percre kelni, majd 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
- Amíg sül, elkészítjük a vaníliamártást: a tejszínt egy vaníliarúd kikapart magjával és a vanília rúddal forráspontig melegítünk. Közben a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzáöntjük a forró tejszínt, a vanília rudat eltávolítjuk. A tojásos krémet gőz fölött alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett besűrítjük. Hidegen tálaljuk.
Pár tipp és trükk a tökéletes aranygaluskához:
A tésztába az élesztő futtatásához használt cukron kívül ne tegyünk cukrot, mert a cukor lehúzza a kelt tésztát. Sokkal magasabb, levegősebb lesz a tésztánk, ha ezt a tanácsot megfogadjuk! Mivel minden gombócunkat egyenként megfürdetjük cukros dióban, így nem kell attól tartanunk, hogy nem lesz elég édes.
A tésztadarabok vajfürdőjét semmiképp se hanyagoljuk el! Puhább, foszlósabb lesz így a tésztánk és persze a diós réteg is sokkal-sokkal jobban megtapad a vajas tésztán.
Tortaformában sütve nemcsak az íze lesz mennyei a sütinknek, hanem a látványa is!