Elkészítés: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a 3 evőkanálnyi meglangyosított cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, az 5 tojás sárgáját és szükség szerint a tejet vagy tejfölt. A lágyabb tésztát simára kidolgozzuk, 3 cipót /kb. 42 dkg/db/ formázunk belőle, és hideg helyen 1,5-2 órát pihentetjük.
A töltelékhez a mandulát, a datolyát, a lekvárt és a porcukrot összekeverjük, majd annyi juharszirupot vagy mézet adunk hozzá, hogy a töltelék kenhető, lágyan szilárd legyen /kevés mandulalikőrrel, Amarettóval ízesíthetjük/.
A pihentetett cipókat egyenként 1/2-1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel (1-1 rú diósat és mákosat is készíthetünk), felgöngyöljük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.
Egy kevés tejfölben elkeverünk 1 tojás sárgáját, és a tekercsek tetejét megkenjük, majd ha a kenés megszikkadt, ismételten megkenjük, 1/2 órát pihentetjük, hústűvel megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
2025.02.12.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.